Парламентарната комисия отхвърли президентско вето

11 Сеп 2018 20:02

 

Парламентарната Комисия по правни въпроси отхвърли президентското вето върху Административнопроцесуалния кодекс (АПК).

„За“ повторно приемане на промените в АПК гласуваха 12 народни представители, „против“ – 7 и „въздържали се“ нямаше, с което ветото бе преодоляно от Правна комисия. Окончателното решение по ветото ще бъде взето от пленарна зала.

Промените в АПК бяха приети от Народното събрание на 25 юли 2018 г. и върнати за ново обсъждане от държавния глава Румен Радев на 1 август 2018 г. Държавният глава оспорва общо 16 разпоредби от закона. Според него с тях уредбата се отдалечава от основни конституционни начала и деформира традиционни принципи и постижения на административното право.

Президентът е на мнение, че с промените ще се намали интензитетът на защитата на правата на гражданите и юридическите лица относно актове, издавани от позицията на власт и изискващи подчинение.

 

Държавният глава изразява несъгласие с разпоредбите относно правилата за подсъдността, закритите съдебни заседания, драстично увеличените такси в касационното производство и премахването на касационната инстанция в редица специални закони.

© 2018 PlovdivskiNovini.bg Всички права запазени

Main Menu