Мая Манолова: Задържането на двамата журналисти нарушава човешки права

14 Сеп 2018 14:33

Омбудсманът на България Мая Манолова е провела разговор и с посланика на Румъния у нас – Йон Гъля, който я е информирал за предприетите действия от негова страна. Налице е неоснователно и противозаконно задържане на журналисти, по време на осъществяване на тяхната професионална дейност.

Омбудсманът, в официално изявление, публикувано на сайта на институцията съобщава, че готова да окаже пълно съдействие и подкрепа на двамата журналисти.

 

Във връзка с информацията за задържани от полицията в Радомир журналисти Димитър Стоянов и Атила Биро (Attila Biro) от RISE Project Romania омбудсманът Мая Манолова е провела разговор със старши комисар Димитър Попов, директор на Областна дирекция на МВР – Перник, който я е информирал, че те са били освободени в 4.30 часа тази сутрин. От предоставената информация на комисар Попов и изнесените в медиите данни по задържането им, както и освобождаването им в 4.30 часа, омбудсманът е констатирал, че е налице неоснователно и противозаконно задържане на журналисти, по време на осъществяване на тяхната професионална дейност.

 

"Липсата на информация остава впечатление в обществото, че е направен опит за възпрепятстване на журналистическо разследване", се казва още в становището.

 

Общественият защитник е категоричен, че освен съмнение за противозаконно лишаване от свобода на двама журналисти, се нарушават човешки права, свързани със свободата на словото и правото на гражданите да получават и търсят информация.

 

Омбудсманът е изискал пълна информация и публичност по случая, адекватни действия и търсене на дисциплинарна отговорност, ако бъдат установени превишаване на правомощията от страна на служителите на МВР.

© 2018 PlovdivskiNovini.bg Всички права запазени

Main Menu