Палатки на майките на деца с увреждания пред Министерски съвет

11 Окт 2018 08:12

Столичният булевард „Дондуков” до Министерския съвет остава блокиран. Палатките под прозорците на властта на протестиращи майки на деца с увреждания ще останат до сутринта, предаде bTV.

Полицията вече написа предупредителни актове за нарушаване на обществения ред.

Протестът протича спокойно. Родителите настояват да бъдат чути. Исканията са дадените от властта обещания да станат факт. По-рано родителите поканиха премиера, за да поеме лична отговорност за случващото се. Такава среща обаче не се състоя.

Дондуков” продължава да е затворен от ул. „Веслец” до МС. По „Цар Освободител” движението се осъществява нормално.

 


Въпреки постигнатите вчера договорки с властта родители от цялата страна отново се събраха пред сградата на Министерския съвет. Страните подписаха споразумение, според което до края на годината трябва да се приемат в пакет законите за хората с увреждания и за личната помощ. За 2019 г. ще бъдат заделени 150 млн. лв. повече в тази сфера.

„От нищо няма да бъдат лишени хората с увреждания. Напротив, ще бъде надградено”, увери по-рано социалният министър Бисер Петков. „С този план на действие правителството даде ясен отговор за своите действия и мисля, че са в унисон с очакванията на протестиращите. Нереалистично беше на 1 октомври да бъдат приети трите законопроекта. Сега са записани срокове, които са реалистични за изпълнение”, каза още министърът.

„Тази подписана хартийка олекотява думите на премиера, на вицепремиера и на министри, които даваха обещания през последните 4 месеца, обещания за срокове за приемане на исканите от нас закони, които изтекоха”, коментира Весела Ордаджиева, майка на дете с увреждане.

Предстои Националният съвет за интеграция на хората с увреждания ще разгледа Закона за хората с увреждания, след това той ще бъде обсъден на Тристранка и в Министерския съвет, за да стигне в срок до парламента.

Червено
© 2018 PlovdivskiNovini.bg Всички права запазени

Main Menu