Ще изчезне ли понятието Македония от българските учебници?

12 Окт 2018 07:43

Понятието Македония да изчезне от българските учебници са поискали македонските учени по време на второто заседание на съвместната комисия по образователните и историческите въпроси. Това заяви пред Дарик историкът от Института по балканистика проф. Светлозар Елдъров, позовавайки се на македонски източници.

Председателят на мултидисциплинарната комисия от българска страна проф. Ангел Димитров категорично отрече да е предявявана подобна претенция. Той определи информацията като невярна интерпретация на чужда медиа.

 

На заседанието са обсъждани учебниците в двете страни и съвместни чествания на различни празници, но не са взети никакви конкретни решения. Забележките от страна на България към учебниците в Република Македония са много повече от техните, посочи проф. Димитров.

Според проф. Светлозар Елдъров България е пропуснала исторически шанс, подписвайки договора за добросъседство, без да защити националните интереси на страната

 

Според него ревизия на договора е малко вероятна по технически причини. Промяна би била възможна при нова ситуация в бившата югославска република, която да даде шанс на нашите политици и дипломати да се възползват от нея първо в полза на българския националния интерес и след това в полза на европейската интеграция на Република Македония.

„Много аспекти в държавно-политическата система, науката и образованието на Република Македония са свързани с българската история, която е преиначена”, посочи проф. Елдъров. Според него антибългарските прояви в югозападната ни съседка ще продължат.

Днес Република Македония празнува официалния си празник - Деня на антифашисткото въстание, обявявайки доскоро, че това е освобождение от българския фашистки окупатор

© 2018 PlovdivskiNovini.bg Всички права запазени

Main Menu