Асоциацията на застрахователите: Ако не се направят законови промени, то Гражданската отговорност трябва да стане 1000 лв.

05 Ное 2018 15:43

Застрахователите искат ясна методика за изплащане на имуществените и неимуществените суми.

Браншът е заплашен от криза, предупредиха на пресконференция в БТА от Асоциацията на българските застрахователи. Менда Стоянова беше единствената, която имаше смелостта да внесе промените в Застрахователния кодекс. Това заяви Светла Несторова, председател на Асоциацията на българските застрахователи.

Асоциацията на българските застрахователи нямат интерес от социална криза, която би възникнала, тъй като едно увеличение на "Гражданската отговорност" ще засегне 3 милиона 53 хиляди 317 души.

На пресконференция в БТА Несторова разясни, че от лятото след излизането на решението на ВКС, с което се разширява кръгът от лицата, които могат да получат обезщетение, застрахователите предлагат такива промени, но никой не им е обърнал внимание.

Застрахователите продължават да настояват за ясна методика за изчисление на обезщетенията и очакват ограничаване на злоупотребите, заяви Несторова.

Освен това от Асоциацията на застрахователите обявиха, че ако не се направят законови промени, които да ограничат размера на изплащаните обезщетение, то "Гражданската отговорност" трябва да стане 1000 лв..

Проблем според Асоциацията е, че в България шофьорите плащат най-евтината застраховка "Гражданска отговорност" в Европа, а същевременно застрахователите плащат високи обезщетения и регистрират най-високата смъртност при пътно-транспортни инциденти. Застрахователите няма как да издържат при това положение, категорична е Несторова. Заведени дела за над милиард лева няма откъде да дойдат освен от цената на "Гражданска отговорност".

Припомняме, в неделя премиерът Бойко Борисов нареди на депутатите от групата на ГЕРБ да не приемат внесените между първо и второ четене в парламента на промените в Застрахователния кодекс. Причината е, че след приемането на документа на първо четене, председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова внесе промени, с които се лимитират обезщетенията за роднините и близките на загинали в катастрофи. Подобен таван на обезщетенията има в евродиректива и според противници на промените не е необходимо още едно ограничение./news.bg

© 2018 PlovdivskiNovini.bg Всички права запазени

Main Menu