Маринов: Общата ни цел е по-сигурни пътища и по-малко жертви

06 Ное 2018 21:59

 

Темата, която поставяте на форума, е изключително важна. Тя засяга всички нас - държавни институции, неправителствени и бизнес организации, цялото общество, бих казал, че темата е свързана и с националната сигурност, защото опазването на живота на хората е именно част от нея. Това каза в приветственото си слово към участниците в конференцията министър Младен Маринов.

Той благодари на СБА за усилията, които организацията полага и за включването й в дебата за безопасност на движението. Изследването на процесите и анализът са ключови инструменти за изграждането на правилна стратегия и решения, чрез които да се постигне и желаният ефект.

Безспорно зад пътната безопасност стоят редица фактори, но главният от тях е нашето поведение, подчерта още вътрешният министър.

В този смисъл той отдаде заслуженото на проведената от СБА анкета, защото изводите от нея показват независимия поглед на гражданите. Усилията, които МВР полага, не са без резултат, независимо, че все още България е в негативната класация по отношение на тежките пътнотранспортни произшествия. Това ни показва, че вървим в правилната посока, добави още вътрешният министър. Той потвърди, че в тези усилия МВР си партнира с всички организации, посветили се на борбата с пътния травматизъм в постигането на общата цел – по –сигурни пътища и по-малко жертви.

Участниците във форума бяха поздравени от Жан Тод, президент на Международната автомобилна асоциация, който призова към още по-тясно сътрудничество и отдаденост на каузата.

Председателят на СБА инж. Емил Панчев представи интересни факти от проведената анкета с над 6000 техни членове, абонати и клиенти. 80 % от проучваните посочват като възможно решение на проблема засилен контрол на пътя и увеличаване на санкциите към нарушителите. Той съобщи, че 388 е числото, до което най-малко трябва да сведем броя на загиналите при пътнотранспортни произшествия до 2021 г. В рамките на проявата началникът на отдел „Пътна полиция“ комисар Росен Рапчев представи подробна презентация за пътната обстановка и предприетите от МВР стъпки в отговор на постигането на общата цел – намаляване на пътния травматизъм.

На проявата присъстваха директорът на ГДНП гл. комисар Христо Терзийски, председателят на ИААА Бойко Рановски, заместник-министри и ръководни служители на министерства, представители на неправителствени организации, ангажирани с темата за пътна безопасност.

© 2018 PlovdivskiNovini.bg Всички права запазени

Main Menu