Борисов: Конфликтът между Русия и Украйна е изключителна заплаха за България

29 Ное 2018 22:15

Премиерът Бойко Борисов е истински разтревожен от конфликта, който в момента се води между Руската федерация и Украйна. Това каза българският министър-председател по време на лекция пред дипломати, която той изнесе в Рабат в сградата на Министерството на външните работи на Кралство Мароко, предаде БТА.

 

По думите на премиера, за България като съсед и на двете страни в акваторията на Черно море, този конфликт е една изключителна заплаха за страната ни. Той даде пример, че както много пъти на Балканите се е случвало, от нищо може да възникне страховит конфликт в Черно море и региона.

Вчера руският президент Владимир Путин определи конфликта като "малък граничен инцидент и нищо повече".

Бойко Борисов изрази удовлетвореността си, че много от европейските лидери с голяма тревога следят ситуацията и се надява този конфликт да бъде избегнат.

"Има абсолютно всички предпоставки - икономически, финансови, политически, натрупана омраза", добави министър-председателят. Затова Борисов изрази надежда да се върнат моряците и корабите и така да бъде избегнат този конфликт, да се спазват споразуменията и да не се допускат подобни неща в бъдеще.

"Войната в Босна и Херцеговина беше толкова близо до нас. Ние, от българска страна, сме го преживели", припомни министър-председателят пред участниците във форума.

Освен това България изгражда газов хъб "Балкан" и преговорите за пренос и търговия с природен газ от различни източници към днешна дата, в такива условия, ще се водят много трудно, изтъкна Борисов.

 

"Да, вярно, в Украйна наближават избори, само че руският президент не е човек, с който трябва да шегуваш и то на тема война, на тема военен конфликт", подчерта Борисов и допълни, че е притеснен, защото той много добре им знае характерите.

Премиерът каза още, че много се ядосва, защото бизнес партньорството в момента е изключително важно за България. Затова, според него, подобни конфликти не само не помагат, но и вредят на тези отношения.

Бойко Борисов припомни, че преди време е имало провокация с "убит" украински журналист, което е съвпаднало с посещението му в Москва и тогава се е чудил какво да каже по темата. В крайна сметка тази история се оказа шега и сценка, заради която от Европа са се разсърдили много на Украйна. А според Борисов с подобни неща шега не бива да се правят.

(По всяка вероятност Борисов има предвид руският журналист и писател Аркадий Бабченко, чието инсценирано убийство в Киев в края на месец май предизвика множество критики.)

В неделя Русия задържа три украински военни кораба край бреговете на Крим. Руската брегова охрана откри стрелба и залови украинските съдове и екипажите им в Керченския проток, който свързва Азовско море с Черно море. 24-имата моряци са в ареста, заподозрени в незаконно преминаване на държавната граница на Русия.

 

В лекцията си "Ролята на България за европейската интеграция на страните от Западните Балкани в контекста на българското председателство на Съвета на ЕС" Бойко Борисов отличи ключовата роля и усилията на България в процеса на европейското приобщаване на страните от Западните Балкани по време на нашето председателство на Съвета на ЕС.

Министър-председателят подчерта, че приетата от европейските лидери Софийска декларация по време на Срещата на върха в София на 17 май ЕС-Западни Балкани даде силно политическо послание към всички партньори от региона, потвърждавайки ангажимента на ЕС към европерспективата на тези държави.

"Когато по време на нашето председателство си избрахме тази тема, бе казано, че дори е безразсъдно. Но това още повече ни амбицира. Неслучайно колегата Ципрас го нарече Балканското председателство", отбеляза Борисов, цитиран от пресслужбата на Министерския съвет.

Българският премиер беше категоричен, че страната ни ще продължи да работи активно за утвърждаване принципа на разбирателство и добросъседство в региона и за постигането на транспортна, енергийна и дигитална свързаност чрез реализирането на регионалните инфраструктурни обекти.

В изказването си министър-председателят Борисов открои изграждането на коридорите 4, 8 и 10 като ключови за свързаността в региона и заяви, че реализацията им ще бъде от изключително значение за конкурентоспособността.

"Убеден съм, че ако всичко това го изпълним, Балканите ще изглеждат по различен начин. Ще дадем възможности на бизнеса, товарите и стоките да се движат по максимално кратки пътища", заяви още премиерът Бойко Борисов в мароканската столица.

Main Menu