Теменужка Петкова: Газпром ни информира, че "Турски поток" минава през България

30 Ное 2018 20:03

"Газпром" официално ни информира, че газопроводът "Турски поток" ще мине през България. Новината оповести в кулоарите на парламента министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

 

За да се стигне до решението са правени анализи на икономическата и финансовата ни сигурност. Правната страна е и пазарен тест. След третата фаза, която е решаваща за проекта, ще стане ясно за какви количества ще става въпрос и за какъв срок, посочи Петкова.

 

Трябва да изградим две компресорни станции и километри нова инфраструктура. Инвестицията ще е от страна на "Булгартрансгаз".

Инфраструктурата е наша, българска, похвали се Теменужка Петкова.

 

Оттук нататък следва стриктно спазване на европейските правила, за да елиминираме всички грешки от "Южен поток", посочи още енергийният министър.

ГЕРБ не са спрели "Южен поток", както каза и председателят на енергийната комисия в парламента Делян Добрев.

 

Проблеми с "Южен поток" при управлението на Борисов нямало. Проблемите, според Добрев, възникнали при кабинета Орешарски.

 

Припомняме, тази сутрин парламентът актуализира Енергийната стратегия на страната до 2020 г., внесена от Министерския съвет. На 21 ноември беше прието решение за изменение и допълнение на Стратегията, за да се гарантира адекватното развитие на газопреносната инфраструктура на България. Предстои изграждане на ключови инфраструктурни проекти в региона, които ще променят основната посока и маршрути на потоците природен газ.

Такива са "Турски поток", проектите от "Южния газов коридор", Транс-анадолският газопровод, Транс-адриатическият газопровод, Междусистемната връзка Гърция-България, както и проектът за нов терминал за втечнен газ в град Александруполис.

Миналата седмица "Комерсант" съобщи за намеренията на "Газпром", но тогава липсваше още официална информация и министър Петкова отказа да потвърди новината.

Това трасе на "Турски поток" повтаря на практика маршрута на "Южен поток", който Европейският съюз замрази през 2014 г. "Комерсант" коментира, че настоящият проект е труден за оспорване от Брюксел, тъй като подходът на "Газпром" съответства напълно на европейското законодателство.

Main Menu