Отбелязваме Световния ден за борба срещу ХИВ/СПИН

01 Дек 2018 08:52

На 1 декември отбелязваме Световния ден за борба срещу ХИВ/СПИН. Борбата срещу СПИН се води повече от 30 години, а в България основната цел е да се гарантира безопасност при кръвопреливането, както и лечение и профилактика.

Тази година събитието ще премине под глобалното мото „Узнай своя статус” и се отбелязва за тридесета поредна година в целия свят. За първи път Световният ден за борба със СПИН е отбелязан през 1988 година. Тогава Световната здравна организация, в стремежа си да насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи с ХИВ, обявява 1 декември за Световен ден за борба със СПИН. От 1996 г. с отбелязването на този ден се заема Програмата на ООН за ХИВ/СПИН
(UNAIDS). Оттогава Световният ден за борба със СПИН дава началото на целогодишна кампания с акцент върху превенцията, образованието и информираността.

 

 

Кампанията „Страхът не е секси. Знай своя статус!“ в Пловдив по повод Европейската седмица за тестване за ХИВ и хепатит продължава. Безплатни тестове за ХИВ, хепатит В и С ще се правят от 10 до 18 часа в Капана, на ул. Куртевич 3 (галерия PLOVEDIV). Инициативата на CheckPoint София насърчава хората над 50 години, както и мъжете, които правят секс с мъже, да се възползват от безплатното и анонимно изследване. Изследванията се извършват от консултант на столичния център, а резултатите стават след 15 минути.

 

Благодарение на безплатната акция пловдивчани спестяват близо 80 лева, колкото биха стрували резултатите в клинична лаборатория. От CheckPoint София препоръчват изследвания за сексуално предавани инфекции да се извършват на 3 месеца от хората в активна възраст. Опасности от инфектиране с хепатит има навсякъде – при стоматологични интервенции, маникюр, татуиране, операции, кръвопреливане преди 1992 година и др. Хепатитите са „потайни“ инфекции и могат да бъдат носени от човек много дълго време, преди да се проявят симптоми. Към момента има възможност за напълно излекуване от хепатит С, за острия хроничен хепатит има безплатно поддържащо лечение, а за пациентите с ХИВ инфекция се предоставя безплатна антиретровирусна терапия, която води до това пациентите да не могат да предадат вируса на друг при сексуален контакт или медицинска интервенция, както и подобрява живота им и те не развиват СПИН.

Main Menu