Станишев: България трябва да бъде приета незабавно в Шенген

01 Дек 2018 13:41

Президентът на ПЕС Сергей Станишев разкритикува управляващите, че са доволни да падне само една от шенгенските граници. Според него вече е скандално България и Румъния да не бъдат приети в Шенген по всички граници вече седем години.

"България и Румъния трябва незабавно да бъдат приети в Шенген по всички граници, защото виждам, че правителството е склонно да им се хвърли един кокал - да им кажат "ето, приемаме ви по въздух" и дълго да се отложи приемането ни за сухопътните граници, което е много по-важно за българската икономика, за българския износ, а и за българските потребители", заяви Станишев на градската конференция на БСП-София, съобщи "Канал 3".

Той обяви, че в началото на декември предстои Европейският парламент да гласува негов доклад за незабавното приемане на нашата страна заедно с Румъния по всички граници. Докладът е минал през вътрешната комисия с 36 гласа "за" и 4 "против", очаква се и пленарната зала да го одобри. Това ще бъде ново ниво в позицията на ЕП, за първи път ще се приеме такъв доклад на Европарламента, отбеляза лидерът на европейските социалисти.

Той предупреди БСП, че на битката на евроизборите предстои битка на два фронта - единият са ЕНП, а вторият са крайните националисти. "Нашата битка на предстоящите евроизбори ще бъде на два фронта, които са един - срещу статуквото на ЕНП, десницата, която със своето нежелание да отговори на очакванията на хората, със своята арогантност подкопава ЕС и доверието в него, и от другия фронт, фронтът на крайните националисти, които по принцип искат да разрушат Европа, което за България ще бъде крайно пагубно".

Станишев разкритикува идеята за Европа на две скорости, като изтъкна, че сред нейните застъпници са френският президент Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел.

"За България това би било много тежък удар. Европейските социалисти категорично се противопоставят на този сценарий, но това не означава, че той не е пробутван постоянно от неговите апологети", отбеляза Станишев. Позицията на някои държави, като тези от Вишеград, които казват, че ще се спасим поотделно, само налива масло в огъня на онези на Запад, които искат реализацията на двойните стандарти, подчерта бившият лидер на БСП.

"Ние сме първите за втората категория членство, когато ще получаваме негативите, но не и позитивите", напомни Станишев. И похвали колегата си евродепутат Момчил Неков за кампанията му срещу двойните стандарти при храните за гражданите на Изтока в ЕС.

 

БСП да отстоява своята силна европейска идентичност с ясното разбиране за промяна на Европа в социална посока, постави задачата пред съпартийците си за предстоящия евровот президентът на ПЕС.

Main Menu