Мъж падна от ръба на Кончето в Пирин

02 Дек 2018 16:00

29-годишен мъж от София беше спасен след падане от ръба на седловината Кончето в Пирин. Мъжът е паднал от около 150 м височина, но се е разминал само със счупен глезен и премръзване, разказа пред Дарик планинският спасител от отряд "Банско" Ивайло Валеов, участвал в 14-часовата спасителна акция.

Според него човекът е извадил огромен късмет, че е паднал върху пряспа сняг, която е омекотила удара. В продължилата цяла нощ акция са се включили 30 души от отрядите на Планинската спасителна служба в Разлог, Добринище, Банско и София.

В късния съботен следобед спасителите от отряда в Банско получават сигнал за паднал от ръба на Кончето човек, който обаче е в съзнание и се движи. Сигналът е подаден от приятеля му, който заради силния вятър не може да осъществи контакт с бедстващия.

Задействана е спасителна акция, в която се включват спасители от няколко отряда, включително от София, и за около шест часа и половина успяват да стигнат до пострадалия турист. Мястото е трудно достъпно, разказа планинският спасител Ивайло Валеов.

 

От ръба на Кончето пострадалият е прелетял около 150 м до падането си върху снега, обясни още Ивайло Валеов. Към момента мъжът е настанен в болница, но е в добро състояние. При него е и приятелят му, който е подал сигнала за пропадането.

Планинските спасители предупреждават за възможни лавини в района около Банско.

Main Menu