В София въздухът пак е много, много мръсен

02 Дек 2018 18:57

В България най-замърсен е бил въздухът през последните 24 ч. в Русе, някои квартали на София, Велико Търново и Благоевград.

Като "много лошо" се отчита състоянието на въздуха в софийския квартал "Хиподрума" и в Русе. В Благоевград, Велико Търново, Видин и Горна Оряховица и още няколко софийски квартала то се окачествява като "лошо", сочи още информация на European Air Quality Index.

 

Като населени места с чист въздух са отбелязани Враца, Варна, бургаският квартал "Меден рудник".

 

За последните 24 ч., завършващи в полунощ на 1 декември, замърсяване над нормите е отчетено в общо 13 града. Най-голямо превишение над нормите се вижда в кв. Павлово в София. Благоевград, Горна Оряховица и Смолян са също сред градовете с най-мръсен въздух в периода, показват пък данни на Изпълнителната агенция по околната среда.

 

В изредените места с мръсен въздух отделно са посочени няколко софийски квартала - "Дружба", "Надежда", "Хиподрума", "Младост".

 

В няколко квартала в последните часове е имало превишение на съдържанието на фини прахови частици във въздуха над нормата от 50 мг на куб. м. Това са "Дружба", "Надежда", "Хиподрума", Павлово, "Младост". Не се разбира дали от това следва, че в другите квартали замърсяването по този показател е в норма. Пределно допустимата концентрация за фини прахови частици се отнася към средноденонощната концентрация, осреднена за 24 часа (от 0 до 24 часа), отчита сайта на столичната община.

 

Прогнозата за 4 декември, вторник, е, че замърсяването с фини прахови частици ще е под нормата в районите на измервателните станции в "Дружба", Павлово, "Хиподрума", "Надежда". За понеделник оптимистичната прогноза е само за Павлово.

 

Предприетите мерки от общината за днес са препоръка към гражданите да ползват градския транспорт, а не автомобилите си, а отопляващите се на твърдо гориво да използват нещо алтернативно.

 

Main Menu