Горан Благоев: Нарушиха Божа заповед за заплатите на свещениците

03 Дек 2018 15:09

Премиерът не каза някои неща, да не кажа, че бе нарушена Божата заповед ”Не лъжи!” Ако влезе законът за вероизповеданията и се дадат парите на БПЦ, няма законово основание един митрополит да даде заплати като учителските, а премиерът казва, че се изравняват. Свещеници също са притеснени, защото парите няма да стигнат до редовите свещеници.
Това заяви в ЕвроДикоф по телевизия Евроком журналистът-експерт Горан Благоев.

 

Какво правим с бедните свещеници в бедните енории. Митрополитът няма законово основание, парите да се изравнят. До възнаграждението на учителите, не означава изравняване, обясни той.

 

Каква е тази дискриминация срещу останалите вероизповедания? Защо трябва да имаме привилегии само за православана църква и мюсюлманството? Ако две трети от българите се заявят като християни, а не като православни, къде отиват парите?

Този закон ухажва най-голямото вероиозповедание и второто по численост. Какво от това, че църквата ще получи пари от държавата. Дали църквата ще се отвори към обществото, дали ще има сиропиталища, дали ще има църквата неделни училища? Тези училища се броят на пръстите на ръката, посочи журналистът.

 

Още няма регистър на имотите на църквата. От тия имоти кой се отчита, къде се отчита? Дали финансирането на вероизповеданието не е начин да се канализира интереса на партията, която е на власт и нейни фирми да ремонтират семинарии или църкви и т.н.

 

Какво се случва със семинариите, където държавата налива пари? Семинаристите оттам не става свещеници. В София , на пъпа, една от големите църкви имаше имот, строен от разколниците и сега е даден на частен колеж. И в този колеж се празнува Хелуин...., даде пример Горан Благоев.

 

На Исус Христос може да не му е позволено да проповядва в България, обобщи Сашо Диков, визирайки предстоящото гласуване на закона за вероизповеданията.

Main Menu