Райчев: Двугодишно управление БСП и ГЕРБ, но без Борисов

03 Дек 2018 17:34

Дежа вю в протестите срещу кабинета "Борисов 3" видя социологът Андрей Райчев. И в тези протести той чува искания за мажоритарен вот и Велико Народно събрание. Искането за Велико народно събрание (ВНС) е проява на невротизъм, според него. Това е симптом на зацикляне, коментира Райчев.

Невротично е и поведението на властта, по мнението му.

 

Той коментира ремонта на столичната улица "Граф Игнатиев". Сравни го с торта, която общината дава на софиянци. Само че вместо захар, общината е сложила сол, а сметаната е вкисната. Това е комплекс, изтъкна Андрей Райчев.

 

Кабинетът е на 70 седмици. В 50 от тях има скандали. Последният е, че властта живее в апартаменти на приятели. До 17 декември той очаква поне още един грандиозен скандал на властта.

 

В момента гледаме, както той се изрази, нещо, което напомня да пукнеш цирей преди да е узрял. В настоящите протести не са излезли хора, които не могат повече.

Протестът не е на основата "не мога", а на "не искам", както обясни Андрей Райчев. Това не е набъбнал цирей, но не е нещо, с което можеш да се справиш просто ей така, коментира той. Това е недоволство срещу живота като такъв, обясни социологът.

 

А дали е възможна появата на нов субект, той анализира, че претенденти за момента са Румен Радев, Слави Трифонов и Мая Манолова. Случаят с Трифонов той определи като: "В очакване на Годо". Не е ясно омбудсманът къде ще се впише, а спрямо президентския проект е скептичен.

Манолова има феноменален рейтинг, тя е феномен, харизма, каза социологът. Над 30% от софиянци биха гласували за нея. Избирателите отиват на вот като на сватба, без да осъзнават какво произтича от изборите, според него.

 

Изход Райчев вижда в договор между БСП и ГЕРБ за управление в срок до две години, но без Бойко Борисов.

ДПС най-дълго е управлявало, продължи с коментарите той. ДОСТ постави ДПС на смъртно легло, изтъкна още социологът. Те държат пистолета на масата, но в него няма патрони, обясни за ролята на партията на Лютви Местан. Премиерът овладял ситуацията с евентуалната турска намеса в държавните дела. Ахмед Доган обаче не служи на Анкара, според него. ДПС не се подчинява на турски интереси и не работи за ислямизация.

Main Menu