Медийната свобода удари 10-годишно дъно

05 Дек 2018 17:28

Медийната свобода удари 10-годишно дъно, показва доклад, цитиран от "Политико".

Свободата на изразяване и свободното предаване на информация достигна най-ниското си ниво по света за последното десетилетие. Полша, Хърватия, Румъния, Русия и Унгария са сред виновниците.

Неправителствената организация "Член 19", която е публикувала доклада, отбелязва, че упадъкът е в резултат на ограничаването на медийната свобода в световен мащаб и увеличаването на авторитарните политики. Организацията подчертава факта, че 78 журналисти и 312 правозащитници са убити по света през 2017 г., и 326 журналисти са вкарани в затвора.

Според изследването глобалната свобода на изразяване е особено ограничена през последните три години, включително и в страни членки на ЕС.

"Член 19" като пример дава Полша, където независимите журналисти и медии са сплашвани и държавните медии са под контрола на правителството.

В проучването се подчертават инциденти, включително с коментар на бившия премиер на Словакия Роберт Фицо, който е нарекъл медиите "мръсни антисловашки проститутки" и "идиотски хиени", и президентa на Чехия Милош Земан, който се появи на пресконференция с макет на автомат "Калашников", на който е изписано "за журналисти".

Унгария се посочва като "все по-самовластна" след "прокарването на едни от най-репресивните закони в Европа срещу неправителствени организации" през 2017 г.

Упадъкът на медийната свобода в САЩ e много притеснително развитие.

В Русия "натискът над медиите, правни ограничения, заплахи и насилието срещу журналисти и правозащитници се увеличава от година на година", откакто Владимир Путин се върна в президентството през 2012 г.

Main Menu