Томислав Дончев: Ще има съкращения в администрацията

05 Дек 2018 20:22

Ще има съкращения в администрацията. Изпратих писмо до всички колеги министри, до 20 декември трябва да дадат предложения за съкращения. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев в "Още от деня" на БНТ. Давам шанс на всеки да прецени какъв е балансът в неговата институция, поясни той. Не бих казал, че администрацията е с честитка за нова година, пазарът на труда сега е такъв, че веднага ще поеме съкратените, каза още Дончев.

Тъжно е, че други държави водят разговор за дигиатализация, ние говорим тепърва за образование. Неграмотните хора не могат да бъдат пълноценни членове на обществото... Идеята за промяна на Конституцията е мой. Промяна на Конституцията във връзка с образованието е необходима стъпка. Ако не поставим образованието като приоритет, не можем да очакваме качествена промяна на всичко. За много семейства детето да ходи на училище не е ценност, каза още Томислав Дончев.

Няма да е достатъчно само промяна в чл. 53 от Конституцията. Ако променим 5 закона, това няма да реши изцяло проблема. Близо 100 000 деца не ходят на училища, част от тях са в чужбина. На всекидневна база полагаме усилия да задържим децата в училище. Големият проблем са семействата, които меко казано не ги подкрепят, а ги карат да работят, допълни Дончев.
Редно е да има ограничаване на права за хора, които нямат поне начално образование. Как ще изглежда България след 10 години най-много зависи от това, което се случва в класната стая. Една част от хората в България са институционално неграмотни, смята вицепремиерът.

Ако образованието до 16 години е задължително, това не формира ангажимент задължително да се завърши основно образование. В екипа ми дори имаше конфликт дали не е добре да предложим средното образование да е задължително. Всички искаме да сме по-богати, а може да имаме икономика, базирана на знанието, само с грамотно население, каза още вицепремиерът Томислав Дончев.
Трябва да се прилагат и методите на "моркова" и на "тоягата". Щом законодателството има норма, логично е да има и санкция за неизпълнението й. Редно е да има ограничаване на права за хората, които нямат поне основно образование. Образованието трябва да е приоритет, от това зависи как ще изглежда България след 10-15 години, допълни той.

Main Menu