Печат на тази страница

Баневи кацнаха на летище София

06 Дек 2018 15:51

 

С полет от Мюнхен на летище София кацна самолетът, който превозва Евгения Банева, съобщи БГНЕС.

Малко по-късно с полет от Франкфурт кацна и самолетът, превозващ Николай Банев.

Още вчера главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че Специализираната прокуратура ще предприеме незабавни действия, ново актуализирано обвинение, задържане за 72 часа и незабавно искане за постоянно задържане.

На 7 декември Специализираната прокуратура ще поиска от съда вземане на най - тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Евгения и Николай Баневи, съобщиха от прокуратурата.

На 6 декември на летище София задочно обвинените в пране на пари Евгения и Николай Баневи бяха предадени от френските власти на разследващия екип от Специализираната прокуратура.

Предаването на обвиняемите е в изпълнение на издадена от СП Европейска заповед за задържането им.

В рамките на разпореденото прокурорско задържане до 72 часа, в присъствието на защитниците им, на Николай и Евгения Баневи ще бъде предявено прецизно обвинение.

Наказателната отговорност на Николай Банев и Евгения Банева се ангажира за 7 престъпления от общ характер:

За ръководене от Николай Банев на организирана престъпна група и за участие на Евгения Банева в същата престъпна група / чл. 321 ал.1 и ал.3 НК/;

За длъжностно присвояване на пари и вещи, собственост на „Полимери“ АД, „Елма“АД,“Химически завод Панайот Волов“ АД и „Топлофикация Казанлък“ АД в общ размер на 84 682 896 лв./ чл. 203 ал.1 НК/;

 

За избягване установяване и плащане на данъчни задължения в размер на 231 052 лв. на като управляващи „Полимери“АД, в размер на 1 515 235 лв. като управляващи на „Партнърс комерс“ ЕООД и в размер на 2 623 816 лв. като в управляващи „Елма“АД / три престъпления по чл. 255 ал.3 НК/;

За пране на пари в особено големи размери - 589 811 132 евро и 225 000 лева / чл. 253 ал.5 НК/;

За държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси / чл. 339 ал.1 НК/.

 

На 21 ноември френският апелативен съд в Ница даде съгласието за предаване на съпрузите Баневи на българските власти.

Семейство Баневи беше задържано във френския град Ница в края на октомври след издадена от българските власти европейска заповед за арест. Заповедта е във връзка с разследване на приватизацията на девненския завод "Полимери", укриване на данъци, финансови машинации и сговор за престъпления в чужбина.

На 26 октомври зам.-главният прокурор Иван Гешев даде разяснения по случая на извънреден брифинг в спецпрокуратурата по повод проверки на адреси и разпити на хора за приватизацията на „Полимери“ АД.

“Двамата са задочно обвинени за длъжностно присвояване, документни измами, данъчни престъпления и пране на пари. Разследването е започнало преди около два месеца.

Бизнесът на скандално известното с демонстрация на богатството си семейство е проверяван нееднократно. При проверка през миналата година в „Полимери“ премиерът Борисов заяви : “Убеден съм, че тези, които са причинили този пладнешки грабеж ще си получат заслуженото. Искам да успокоя хората в региона и самата Варна, защото това е екологична бомба, която ако не се вземат мерките, които взехме, ще причини огромни екологични последствия. Обръщам се и към Зелените, защото освен всичко, което правят, трябва да наблюдават и тези процеси. Защото приватизацията, освен че е разбойническа, решението, което е дадено при следващите разпродажби, то е минало през няколко собственика, е много интересно. Активите отиват за частниците, а вредния отпадък и утилизацията остават за данъкоплатеца, добре ли е. Звучи като виц, но е факт. В момента държавата плаща тока, водата наблюдението“, заяви премиерът

Main Menu