Тодор Кантарджиев: Грипът започна, поразява повече възрастните

07 Дек 2018 08:21

Мръсният въздух помага за разпространението на вирусите. Намалява и нашият имунитет. Ангажира имунната ни система. Да се пазим с шалове от мръсният въздух. Серийни проби на пациенти доказаха, че седем души в Стара Загора са се разболели от грип. Това каза доктор Тодор Кантарджиев по БТВ.

 

Следят се болниците. В момента има много респираторни вируси. Правят суха кашлица, която три седмици мъчи човек. Да не си мислите, че като си изкарал една вирусна инфекция - край. Вероятността да хванеш грип е много голяма. Позабави се тази върна. В Турция имаше преди две седмици голямо развитие.

 

Започнахме годината със Свински грип. Сега той е H3N2 и поразява възрастното поколение. В симптомите няма разлика между тях. Свинският повече поваля младите. Този грип сега е с повече усложнения. Малко по-бавно намира скорост и ни откарва до март. Пикът ще е през януари.

 

Когато имаш заболяване над 1 седмица, потърсете лекар. Преди грипният сезон човек разговаря с личния лекар. Той може да препоръча лекарство за грип. Грипът има най-кратък инкубационен период. Като си болен, да си стои вкъщи. Пипнем ли бюрото, когато някой е кашлял, сигурно ще се разболеем. Срещу вируси има бонбони с билки-мента, глог. Става добре.

Main Menu