Борисов: Влизане на военни кораби в Черно море ще доведе до голяма криза

07 Дек 2018 16:02

Влизането на кораби, влизането на толкова могъщ руски флот от другата страна, неминуемо ще доведе до голяма криза. Това заяви пред журналисти в парламента премиерът Бойко Борисов, попитан за коментар на информация в чужди медии за намерение на САЩ за разполагане на повече военни кораби в Черно море във връзка с конфликта между Русия и Украйна.

Вчера Си Ен Ен съобщи, че САЩ са започнали подготовка за изпращане на свои военни кораби в Черно море "в отговор на действията на Русия против Украйна в Керченския пролив" (между Азовско и Черно море).

"Когато разрешаваме влизането на чужда военна техника, това става с решение на Министерския съвет. И когато видите такава точка, ще ми зададете такъв въпрос. Към момента нямаме", посочи Борисов. "И аз като вас прочетох това, което се говори, че ще идват такива кораби. Към момента няма". Той припомни позицията си, че Черно море трябва да бъде място за туризъм, за газопроводи, за фериботи.

"Доколкото знам, на територията на Черно море най-добрите туристически курорти са в България. Това пряко ще ни засегне. Полагам всички усилия. Не искам публично да говоря какво съм сторил по темата с колегите в чужбина, в Украйна и т.н. Надявам се да се вложи здрав разум и една предизборна кампания или вътрешнополитически проблеми в друга страна да не водят до ескалация в Черно море. Вероятно премиерът има предвид предстоящата кампания преди изборите на 31 март в Украйна.

Иначе много прекрасна територия за водене на военни действия. Много прекрасна. Тук сигурно е 1 процент от БВП на Европа, сиреч нищо като заплаха. И ако мислят, че ние не разгадаваме тези планове, грешат. Полагам огромни усилия и се надявам държавата и институциите в нея да бъдат много консолидирани", каза премиерът. По думите му в едни такива условия се преговаря много трудно, и за диверсификацията на газа, и най-вече за българския туризъм.

"Изключително съм тревожен, тъй като то не е напрежение, завземат се кораби и се арестуват моряци. То не е някакъв случаен инцидент. Не мисля, че е случаен, и от двете страни", посочи Борисов.

Попитан за позицията му относно конфликта между Русия и Украйна Борисов заяви, че по-лошо от това не са могли да направят в Черно море.

Вчера министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че няма информация за евентуално намерение от страна на САЩ за разполагане на повече военни кораби в Черно море във връзка със ситуацията в Украйна. Началникът на отбраната генерал Андрей Ботев каза на свой ред, че в Черно море няма увеличение на плавателните съдове.

"Присъствието на чужди кораби в региона на Черно море се регламентира от спогодбата в Монтрьо и тя касае присъствие от 21 дена. Истината е, че през последната година е имало присъствие на ротационен принцип на натовски кораби. За извънредни искания към България или Българския военноморски флот няма подобна информация", отбеляза Каракачанов.

Main Menu