Каракачанов: Щом Македония иска приятелство, да си преправят учебниците по история

09 Дек 2018 13:32

В македонските учебници ще прочетете, че цар Самуил воювaл с българите. Говорим за това да намерим общия прочит на историята, а не да отстъпваме, за да се харесаме на някой в Скопие.

Това заяви вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов в интервю за БНР.

Днес Скопие излезе с декларация, в която критикува изявлението на Каракачанов, че България ще блокира членството на Македония в ЕС и НАТО, ако продължи да изопачава историческите факти. В нея се казва, че приятелство, "означава взаимно уважение“, както и „уважение и за интересите на съседа“.

Щом искат приятелство да си преправят учебниците, категоричен е Красимир Каракачанов.

Той уточни, че комисията, която се събира да реши спорните въпроси в общата история на Македония и България, няма никакъв напредък. "От македонска страна има нахалството да се спори и шикалкави", допълни Каракачанов.

 

Според него, ако не се решат тези противоречия и съседката ни влезе в НАТО и ЕС, тя ще може да упражнява натиск върху България. "Аз казвам това, което мисля, в прав текст. Не искам моите деца да ме питат след години защо проспахме тези македонски тарикатлъци", заяви вицепремиерът.

Каракачанов посочи още, че няма визия за себе си като човек в Европарламента. По негови думи "Обединени патриоти" ще започнат обсъждането на евроизборите в началото на 2019 г. "Евроизборите са изпит. Хората ще оценят дали тази коалиция върши работи", заяви той.

 

Министърът на отбраната каза, че към момента няма искане за засилване на присъствието на кораби на НАТО на българските пристанища. Такова искане обаче е отправено към Турция.

България трябва да се ориентира не само по интересите на своите партньори, а най-вече от своите интереси - да има мир и спокойствие в района на Черно море, заяви Красимир Каракачанов.

Според него интерес от конфликта в Азовско море имат президентите Руския и Украйна. Рейтингът на Владимир Путин падна след пенсионната реформа, предизвикала масови протести, а на Петро Порошенко му предстоят избори, посочи вицепремирът.

България не е дефинирала ясно каква е нейната политика спрямо българите в чужбина, отбеляза Каракачанов на въпрос са бъдещето на Държавната агенция за българите в чужбина и предложението за нейното закриване. Според него е необходимо специално министерство.

Main Menu