Армията ни е без доставчик на храна от три години

09 Дек 2018 19:46

Българската армия е останала без доставчик на храна от три години. Заради висящата процедура по избор на доставчик, Министерството на отбраната харчи близо 31 млн. лв. без обществена поръчка. Юристи твърдят, че така се заобикаля закона.
Заради висящата обществена поръчка командирите твърдят, че са принудени да нарушават закона, откровен е началникът на Военнморските сили пред бТВ. Проверка на телевизията установява, че заради висящата процедура по избор на доставчик, Министерството на отбраната харчи близо 31 млн. лв. без обществена поръчка.

 

„Командирите са изправени пред една страшна дилема – или да нарушат закона и да не осигурят безплатната храна, или да я осигурят по нерегламентиран нормативно път, което отново е нарушение на закона”, заяви контраадмирал Митко Петев, командващ ВМС.

 

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов обяви, че са пускани обществени поръчки до 30 хил. лв., което е законно изключение. Според него нямало какво друго да се направи - или трябва да се хранят войниците или да се разпусне армията.

Юристи твърдят, че това е заобикаляне на закона. „Заобикаляне на закона се счита за състояние, в което със законни средства постигаш забранени от закона цели”, каза адвокат Грета Ганева.

 

Месец след встъпването в длъжност на Каракачанов, 3-членен състав на Върховния административен съд дава решение на министъра. Обжалваната процедура по обществената поръчка да продължи, съобщава още бТВ.

 

Main Menu