247 млн. лв. допълнително за отбрана

12 Дек 2018 12:58

Правителството ще отпусне допълнителни финансови средства в размер на 247 млн. лева за бюджета на Министерството на обраната. Това стана ясно по време на редовното правителствено заседанието на кабинета "Борисов-3" в Министерския съвет.

"Правете конкурси, оправете казармите и сградите, защото не са правени от десетилетия сигурно", призова премиерът Борисов да бъде ремонтиран сградния фонд на армията.

С отпуснатите допълнителни средства се предвижда да бъдат възстановени годността на самолетите и вертолетите, въоръжението и техниката в българската армия и битовите условия на войниците.

Това обяви началникът на отбраната генерал Андрей Боцев след редовното правителствено заседание на кабинета "Борисов-3" в Министерския съвет.

Ген. Боцев припомни, че през последните две години постоянно се давали средства допълнително за развитието на българската армия.

Всички отпуснати финансови средства са предвидени за проекти, които се очаква да донесат допълнителни способности на Българската армия, увери началникът на отбраната.

Не малко средства ще бъдат вложени за допълнително надграждане на комуникационната и информационна система на войниците, увери ген. Боцев.

На предишното заседание на Министерския съвет бяха гласувани 45 млн. 740 хил. лв. за интегрирана логистична поддръжка на самолетите МиГ 29 и Су-25 по рамковото споразумение, припомни Каракачанов. Общите средства от миналото заседание на МС са в размер на 134 млн. лв., а по трите проекта са още 113, 693 млн. лева. За техника на армията се дават общо 247 милиона лева.

Военният министър Красимир Каракачанов благодари на премиера Бойко Борисов и на финансовия си колега Владислав Горанов за отпуснатите средства.

С проекта на постановление на Министерския съвет се цели одобряването на допълнителни разходи по бюджета на Министерството на отбраната за 2018 г. в размер на 33, 433 млн. лв. за нуждите на централната администрация на Министерство на отбраната и ВМА.

23, 482 млн. лв. са предвидени за административно осигуряване и инфраструктура и управление на риска за изпълняване на строителство и ремонт на обекти на военните формирования.

9, 961 млн. лв. са предвидени за възстановяване на сградния фонд и съоръженията на Военномедицинска академия.

За осигуряването на експлоатация на пет вертолета "Кугар" през 2019 г. необходимите средства, които се отпускат от постановленията са в размер на 10, 900 млн. лв. За сключване на договор за извършване инспекция на един от вертолетите по рамковото споразумение от 2013 г. необходимите финансови средства за 4.5 млн. лв.

817 000 лева са необходими за вертолет Ми-17. С цел осигуряване на летателната годност на учебните самолети "Пилатус" са нужни 3 млн. лева. Още 40, 86 664 млн. лв. са нужни за осигуряване на комуникационните, информационни и навигационни системи на Военновъздушните сили.

Main Menu