Славчо Велков: Нападението в Страсбург е особен вид градски тероризъм

12 Дек 2018 20:26

Атаката в Страсбург не е замислена предварително, извършителят е трябвало да бъде арестуван за опит за убийство и грабеж, но са го изпуснали. Първият му сблъсък е с представителите на реда - това е акт на отмъщение, той е бил добре подготвен и въоръжен. Това заяви пред bTV Славчо Велков - експерт по сигурността и депутат от "БСП за България".

Вчера вечерта млад мъж стреля срещу хора и служители на реда на Коледния базар в Страсбург. Полицията идентифицира заподозрения като родения в града Шериф Шекат, на 29 години, който е в списъка на наблюдаваните лица от разузнавателните служби като потенциално опасен за сигурността.

При стрелбата бяха убити трима души и 12 бяха ранени.

Това е един вид особен тероризъм - градски тероризъм, посочи той и отбеляза, че атентатът напомня тези в Осло и Толуза, напомня като технология и на братята Куаши.

По думите на Славчо Велков това, че извършителят не е задържан може да доведе до вариант за вземане на заложници. Остава неясно защо не е убил шофьора на такси, отбеляза той. Именно шофьорът е дал подробности, че стрелецът е ранен и пълното му описание.

"За пореден път системата за сигурност във Франция не реагира адекватно, това има голям политически отенък - случва се в момент на събития, които касаят президента Макрон", каза още Славчо Велков.

По думите му твърде вероятно е всичко да завърши с куршум от снайперистка пушка в главата на атентатора от Страсбург. Ако е преминал в Германия може и да бъде арестуван, добави той.

 

Извършителят на нападението има присъди от 13 годишен, името му е Шариф, което означава честен, посочи още експертът.

Според него ние сме толкова заплашени и уязвими, колкото са всички други европейски държави. "Трябва да бъдем в състояние, в което поне да минимизираме ефектът от подобни действия", отбеляза Велков.

Main Menu