Депутатите ще изслушват Каракачанов за храната и разходите в армията

13 Дек 2018 08:46

Депутатите ще изслушват Каракачанов в парламентарната комисия по отбрана. Закрита ще бъде първата част от заседанието, когато ще се разглеждат разходите за модернизация на армията. Военният министър трябва да даде обяснение и за храната в армията, след като стана ясно, че поръчка на стойност 31 милиона лева е прекратена.
Ситуацията с храненето в армията и информация за разходите за модернизацията ще обсъди днес парламентарната комисия по отбрана с военния министър Красимир Каракачанов. Заседанието бе поискано на фона на отпуснатите допълнително средства за ремонт и поддръжка на наличната техника, съобщава БНР.

 

Военният министър Красимир Каракачанов ще трябва да обяснява и за храненето в армията. След като въпросът бе обсъден на предишното заседание, стана ясно, че поръчката на стойност 31 милиона лева е прекратена, след като три и половина години тече обжалване. А на военните е била изплащана стойността ѝ или парите са давани през командировъчните. Министерството предлага новата обществена поръчка да бъде направена по региони, за да може да участват и местни фирми.

 

Точката за техника на заседанието няма да бъде публична. 250 милиона лева, голямата част за ремонти на изтребителите МиГ-29 и Су-25 са отпуснатите пари. Това е вторият транш в рамките на по-малко от месец. След като тази мярка бе гласувана, военният министър призна, че поддръжката и възстановяването на съществуващата техника ще забави трите проекта, които са в различни фази. Нито един от проектите за нова техника не е пред подписване на договор. А за ремонта на съществуващата след различни конкурси ще се разчита на руска и беларуска фирма. Има договори за БМП-1 и танк Т-72. Средства ще бъдат вложени и за допълнително надграждане на комуникационно-информационната система и за подобряване на битовите условия на войниците.

Main Menu