Изхранването на армията ни задълба в законов проблем

13 Дек 2018 20:32

 

Храненето на армията събра цялото войнство в комисията по отбрана. От МО обясниха, че били законово възпрепятствани да продължат обществената поръчка заради обжалванията.

Според Иван Пейков от дирекция "Отбранителна аквизиция" имали пълните основания да спрат поръчката.

"Към момента МО осъществява напълно законосъобразни действия, предоставяйки парични средства на служителите", обясни той. Действията на МО били, за да се гарантира мотивирана и дееспособна армия.

Пейков подчерта, че в цялата си дейност са се основавали на закона.

Военният министър Красимир Каракачанов обясни, че трима министри са били принудени да действат като него.

"Мен ме интересува армията да е нахранена", изтъкна той. Проблемите били заради процедурите за обжалване. Вече нямало оплаквания за храната от военните. Всичко останало били политически спекулации.

Каракачанов посочи, че не го интересува коя фирма иска да спечели.

"Не приемам приказки за корупция", допълни той. Нямало корупция с начина, по който се дават пари на военните да си купуват храната, според него.

Той иска поправки в закона за отбраната и въоръжените, които да позволят армията повече да не попада в подобна ситуация. Така щели да се избегнат битките между фирмите. Поръчката може да остане, но да е раздробена по лотове. Една фирма да може да участва само в един лот, за да може повече фирми да изхранват армията.

Пламен Христов от "Воля" заподозря министърът, че предопределил кой да победи междуфирмената война. Той запита по какви критерии са били избрани доставчиците.

Каракачанов пък не приема да е обвиняван от политик, който е с три обвинения и свален имунитетът.

Специалистите в МО преценили, че това е единственият начин да изхранва армията с пари на ръка. "Не искаме да премахнем конкурентното начало",увери военният министър.Той е категоричен, че тази ситуация не е по тяхна вина.

От коментара на Каракачанов стана ясно, че му е писнало някой да си прави пиар на широкия гръб.

"Аз не искам да съм на ваше място, господин министър, защото сте наследили тежък проблем", посочи Джейхан Ибрямов от ДПС.
Началникът на отбраната ген. Андрей Боцев подчерта, че за военните не било важно кой ще храни армията, а да имат храна и тя да е качествена и на добра цена.

Ивайло Пандов, който е собственик на една от фирмите, обжалвали решенията на МО, обясни, че решението на ВАС от юни 2017 не подлежи на обжалване. "Всякакви тълкувания не спират изпълнението на това решение", посочи той. Министърът е длъжен да го изпълни. Решението на ВАС връща поръчката на етап разглеждане на офертите. Поръчката не е изчерпана. Пандов обясни, че тя е за 36 месеца и не е от дата до дата. Той посочи, че 36 месеца текат от датата на избор на изпълнител.

"Не бива да се заблуждават хората, че всичко ни е наред", смята Ивайло Пандов. Важно, според него, е парите в размер на около 31 милиона лева да се обясни колко от тях са за военни хотели и колко за военни поделения.

Бизнесменът иска да се произнесат контролните органи като АДФИ, Сметна палата, НАП. Според него нямало междуфирмени войни.

"Не се съдят фирмите, а те обжалват решения на МО. Трябва да стане ясно, че след откриването на обществената поръчка и определяне на първото класиране на участниците, чиновниците от МО виждат, че са допуснали нарушения при работата си", според него.

Пандов отбеляза, че се заобикаля ЗОП, тъй като се опитват да се направят законоизменения, с които да осигуряват финансови средства на военнослужещите, но не и храна.

По думите му през тези три години на дребни процедури по негласно разпореждане част от хранителните продукти са закупувани от чужд хипермаркет у нас за търговия на едро. Същата верига е участник в процедурата и е отстранена със съдебно решение. /news.bg

Main Menu