Токът за бита ще поскъпне с 10-15 на сто

14 Дек 2018 08:36

 

Цената на тока за бита ще нарасне с между 10% и 15% от 1 юли следващата година, прогнозира пред в. „Труд“ енергийният експерт Атанас Тасев.

Причината за това е рязкото покачване на международния пазар на цените на квотите за въглероден диоксид, които трябва да купуват ТЕЦ-овете в България за да работят. Цените на въглеродните емисии достигнаха 25 евро на тон. За покупка на квотите за емисии въглероден диоксид само за държавната ТЕЦ „Марица Изток 2” през 2016 г. бяха платени 70 млн. лв., припомни Тасев.

През миналата година бяха платени 260 млн. лв., а през тази – 460 млн. лв. Към тази сума трябва да се добавят средствата за емисиите на двете американски централи в комплекса „Марица Изток”. Оказва се всички ние ще трябва да плащаме почти 1 млрд. лв. всяка година, заяви Атанас Тасев. Ако квоти не бъдат закупени, ТЕЦ-овете нямат право да работят. Ако продължат да работят без квоти, има предвидени сериозни глоби от 100 евро на тон. А българската електроенергийна система не би могла да издържи без мощностите на въглищните централи.

Main Menu