Производители: Храната ще поскъпне заради тока

14 Дек 2018 13:22

Производителите в страната поемат цялата тежест и всички процентни натрупвания от горива ток, нови заплати, нови осигуровки, се отразява върху тях, коментира пред БНТ хлебопроизводителят Димитър Бакалов.

Той очаква повишение в цените на хляба напролет и счита, че би трябвало министерството малко да промени субсидиите, които са за българския народ.

 

Електроенергията не е 100% от всички разходи и е по-малко от 10%, поне в нашия бранш, но има много индикатори, които чувствително оказват влияние на цената, коментира председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров.

 

Потребителите у нас трябва да подкрепят българското производство в условията на тежка конкуренция. Има различни договори с доставчиците на електроенергия и всеки от тях определя цената и сроковете за нейното изпълнение в конкретен период, допълни Зоров.

 

Няма да има повишение в цените на месото, добави месопроизводителят и месопреработвател Вихрен Димитров. Според него, големият проблем е ниската покупателната способност на населението, ниските доходи и неправилната търговия.

 

Неговата фирма за месопроизводство и преработване не работи с големите търговски вериги, които само в България не играят по европейските правила, коментира Димитров.

Main Menu