Джон Съливан: Турски поток не е подкрепян от правителството на САЩ

16 Дек 2018 19:15

Целта на посещението ми в България бе, за да потвърдим нашите съюзнически отношения в НАТО и да затвърдим двустранните си връзки. Това каза заместник-държавния секретар на САЩ Джон Съливан пред bTV.

"Енергийната независимост е много важна за всяка държава като елемент на националната сигурност. През последните години САЩ стана износител на енергия ,което е страхотна новина. За това говоря и в София, да диферсифицира източниците си на енергийни суровини, това ще намали риска. Представете си ако има природно бедствие и то прекъсне тръбата, това ще доведе до сериозни трусове в страната", каза американският висш служител.

Според него, "Турски поток" и неговата втора тръба, която не е за Турция, а за европейски консуматори, не е подкрепян от американското правителство. Важни са конекторите Сърбия - България и Гърция - България, така и вие ще имате повече независими източници на газ, допълни Съливан.

 

Той говори и за инцидента в Керченския проток и го определи като "притеснителен". "Работим за освобождаването на украинските моряци и кораби, това би било малка стъпка напред", каза още висшият американски служител.

"Не може да се сравняват изтребителите Грипен и Ф-16. Американският изтребител е способна машина, използва съвременни технологии ,които ги няма на Грипен. Това са самолети, доказали се многократно във времето и това е важно. Но решението е на българското правителство", каза Съливан. Той допълни ,че САЩ вече са направили съществени инвестиции в България и на практика въвеждането на Ф-16 на въоръжение ще бъде сравнително лесно и бързо. "Тези самолети ще пазят Вас, българите", каза американският служител.

 

Той отказа да коментира дейности на САЩ по закона "Магнитски", отнасящи се до България или други държави. Но посочи, че човешките права са важни за американските граждани и правителство. "Доколкото знам, няма предстоящо обявяване на санкции срещу български граждани, но дори и да имах такава информация, нямаше да я споделя", каза Съливан.

Main Menu