Пускат електронните винетки в продажба

17 Дек 2018 07:01

Днес от 14 часа започва продажба на електронни винетки през сайта bgtoll.bg, мобилното приложение bgtoll и през терминали за самотаксуване.

Шофьорите, които имат хартиени винетки, валидни и през 2019 година, могат да ги конвертират в електронни. Преобразуването не е задължително, а препоръчително. Водачите, които не го направят, няма да бъдат глобявани, стига да запазят хартиения стикер на предното стъкло на автомобила си. Възможно е обаче да бъдат спрени за проверка след 1 януари, когато влизат в сила електронните винетки и започва да работи т.нар. “ТОЛ полиция”.

 


Най-важно при купуване на електронни винетки е правилното въвеждане на регистрационния номер на автомобила, желаният срок на валидност и началната дата на валидност. Водачите ще могат да посочат начална дата на валидност до 30 дена от момента на закупуване.

При преобразуване на хартиени винетки пък се въвежда регистрационния номер на колата и срока на валидност.

Електронните винетки влизат в сила от 1 януари 2019 година, така че шофьори, които нямат винетки, а ще пътуват по републиканската пътна мрежа по празниците, трябва да си закупят хартиена винетка с по-къс срок на валидност.

Цените на всички видове електронни винетки остават същите. За леките автомобили годишната е 97 лв., тримесечната - 54 лв., месечната 30 лв., а седмичната 15 лв. От началото на следващата година за леките коли ще има нов вид винетка – уикенд, чиято цена ще бъде 10 лв. Тя ще е валидна от обяд в петък до полунощ в неделя, и предназначена е за хората, които по-рядко пътуват. Най-изгодна за шофьорите е годишната винетка, тя струва на водача по 26 стотинки на ден за ползване на цялата пътна мрежа.

До началото на 2019 година в търговските обекти по протежение на пътната мрежа, предимно на бензиностанциите ще бъдат инсталирани общо 500 терминала за самотаксуване, от които също ще може да се купуват е-винетки. Терминалите ще оперират на осем езика - български, английски, немски, руски и на езиците на съседните на България държави - гръцки, румънски, сръбски и турски. Плащанията ще се извършват чрез дебитна и кредитна карта. Всички, купили винетка, ще могат да проверят на сайта bgtoll.bg дали тя е валидна.

Main Menu