Петкова: Рискувахме или глоба, или приватизация на Булгартрансгаз

17 Дек 2018 22:22

Решенията ни след наложената глоба от ЕК в размер на 77 млн. евро на групата БЕХ ще бъдат насочени в защита на националните ни интереси и имуществените и финансови интереси на държавната енергетика. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на извънреден брифинг във връзка с наложената глоба на групата БЕХ от страна на ЕК в размер на 77 млн. евро.

"Това, което предвижда процедурата оттук нататък - очакваме официално да ни бъде връчено решението на ЕК. От тази дата ще имам и срок в рамките, на който ще се запознаем с аргументите и ще решим какви стъпки ще предприемем оттук нататък. Ангажиментът за плащане на глобата е в рамките на три месеца", заяви Петкова.

"Това е дело, което води своето начало назад във времето. Може би последните 8-9 години. Това е едно дело, което продължи доста дълго време. Ние от 2015 г. водим активни преговори с ЕК", каза тя.

"Ние смятахме, че са налице всички основания за това да можем да постигнем споразумение с ЕК. За съжаление, такова споразумение не можахме да постигнем", допълни министър Петкова. По думите ѝ аргументите не са били възприети.

 

Основната причина бе свързана с желанието на ЕК и нейното становище, че да бъде постигнато такова споразумение, трябва да е налице българският оператор "Булгартрансгаз" да бъде приватизиран и в него да влезе чужд оператор", допълни още министърът.

Петкова обясни, че това за България е червена линия, която не може да прекрачи. По думите ѝ това е инфраструктура, свързана с националната сигурност и е стратегическа за страната. "Ние компромиси с нашата национална сигурност не можем да правим", допълни още министърът и подчерта, че приватизацията на българския газов оператор е неприемлив вариант.

Попитана дали някой ще понесе политическа отговорност за глобата, министър Петкова отговори: "Единственото политическо лице на тази трибуна съм аз. Ако някой смята, че има такава политическа отговорност, която трябва да понеса, съм готова", каза Петкова.

На въпрос дали страната ни ще обжалва, министърът обясни, че първо ще трябва да получим официално решението на ЕК. "Нека се запознаем с него. В него ще намерим мотивите на ЕК. Съответно с нашите правни консултанти ще вземем такова решение", каза още Петкова.

На въпрос дали БЕХ може да изплати тази глоба, тя отговори: "Тук трябва да е ясно, че това, което предвиждат съответно правилата по отношение на плащането на тази глоба, тя да бъде разпределена между съответните дружества. Знаете, че БЕХ е финансов холдинг".

Тя допълни, че ще се направи всичко възможно, за да бъдем коректни по отношение на наложената глоба.

Имаме възможността да извършим необходимите плащания по глобата на ЕК в срок. Това каза Петьо Иванов, изпълнителен директор на БЕХ.

"ЕК съществено е смалила периода, в който тя счита, че има извършено нарушение. Първоначално предлаганият вариант беше около 8 години и половина, сега сме за 4 години и половина", каза още Иванов.

По отношение на необходимите средства за глобата, Иванов заяви, че БЕХ е емитент по две текущи облигации. "Имайте предвид, че когато сме си подготвяли конспекта за публикациите от 2018 г. този риск е бил калкулиран. Бил е споделен на рейтинговите агенции и е оценен от съответните облигационери, които са записали участие в нашата емисия", допълни още Иванов. Той обясни, че наложената санкция е по-малка от тази, която са разчели чисто финансово като бюджет.

На въпрос каква е сумата, загубена от БЕХ в КТБ, той допълни, че тя е около 140 млн. лв.

Main Menu