Под въпрос е продажбата на скъпоструващи лекарства с протоколи

18 Дек 2018 18:58

Аптеките може да спрат да продават скъпоструващите лекарства с протоколи, които се заплащат изцяло от Здравната каса. Това алармира пред БНР председателят на Асоциацията на аптеките в България Николай Костов.
Причината за това е, че от 2019 г. Здравната каса няма да заплаща таксата от два лева на фармацевтите за обработване на протоколите. Решението на Надзорния съвет на Касата е от днес.

 

Със спестените средства от два лева към аптеките Здравната каса ще заплаща още скъпоструващи медикаменти, заяви след заседанието на Националния съвет на НЗОК председателят Жени Начева. По думите й това означава пациентите да получат повече лекарства.

 

Според зам.-здравния министър Жени Начева нововъведението е подкрепено от големи вериги аптеки. Очакват се и разговори с Българския фармацевтичен съюз (БФС), но Николай Костов, председател на Асоциацията на аптеките у нас, заяви, че тогава ще изискват таксата от пациентите.

 

Здравната каса приключва годината без неразплатени разходи, посочи още тя. Причината - преразходите от 30 милиона лева за лекарства за домашно лечение и 47 милиона лева за онколекарства са разплатени от резерва на Здравната каса и от събраните 65 млн. лева повече от здравни вноски.

Здравната каса обаче обмисля да не плаща на аптеките за обработка на протоколи за скъпоструващи лекарства, стана ясно от думите заместник-министъра след заседание на надзорниците.

Промяната засяга лекарствата, които НЗОК плаща 100 процента. Досега Касата плаща по 2 лв. на обработен протокол. По думите на Начева по този начин НЗОК би спестила 16 млн.лв., които може да се насочат за скъпоструващи лекарства. Според нея няма да се налага тези два лева да се плащат от пациентите. Касата ще плаща на аптеките стойността на лекарствата, която е в Позитивния лекарствен списък. Предстои среща с представителите на фармацевтичния бранш за допълнително уточняване и обществено обсъждане на направените предложения за нормативни промени.

"Това означава, че ни казват, че нашият труд не заслужава заплащане, тоест заплащането е нула. Другият вариант е тези пари да бъдат начислявани на пациентите. Аптеките просто ще спрат да обслужват тези рецепти", каза Костов.

По думите му спирането на скъпоструващите лекарства с протоколи отнема доста време и отговорности, и то финансови отговорности, защото пускат понякога за хиляди левове една опаковка. "Ще търсим други подходи да стимулираме аптеките", допълни Жени Начева.

Main Menu