Политическата равносметка: Скандалите и успехите на 2018 година

19 Дек 2018 08:37

Според обществената оценка нещата не изглеждат толкова оптимистични. Расте общото усещане, че този политически модел вече се върти на празни обороти и не генерира надежда. Има общо усещане за изчерпване на модела. Това заяви социологът Живко Георгиев предаването "Лице в лице" по БТВ.

"Достигат се прагове на търпение, което може да доведе до радикализация, от типа на "жълтите жилетки" във Франция", каза още той.

"Едно е реалната ситуация, друго е нашето усещане за него. Изследванията за корупцията и щастието показват, че ние сме по-нещастни от някои африкански държави. Въпреки, че сме по-благоустроени. Когато хората попътуват, дори и в Западна Европа ще видят, че те не живеят много по-добре от нас", допълни по темата политологът Стойчо Стойчев.

"Нека погледнем реалните показатели на икономическия растеж. Тогава ще видим, че нещата не отиват на зле. Имаме базови промени от последните години, но качеството трябва да се повиши", коментира Стойчев.

"Българският политически живот генерира постоянни скандали. Най-големият скандал на годината беше, случаят с майките на деца с увреждания, но и най-добрите промени бяха за тях и хората с увреждания. В парламента няма алтернатива, няма ниво на опозиционност - трябва да ги търсим извън парламента. БСП никога не са прехвърляли 1 милион гласоподаватели, а ГЕРБ никога не са падали под 1 милион гласоподаватели", допълни политологът.

"Проблемът не е, че няма икономически растеж. Забелязваме растеж и в средната класа", завърши Живко Георгиев.

Main Menu