Цацаров: Условията в българските затвори и арести са ужасни

22 Дек 2018 10:50

Битовите условия в българските затвори и следствени арести са ужасни. Но не само за Десислава Иванчева - ако искаме да сме обективни, да не бъдем лицемерни, коментира главният прокурор Сотир Цацаров по БНТ.

Той определи убийството на тв водещата Виктория Маринова в Русе като най-силното изпитание за него и колегите му както за професионализма им, така и за психиката, през отиващата си 2018 г. Цацаров бе категоричен, че убийството не е свързано с работата на Маринова като журналист. Проверени са всички версии, няма никакво съмнение, увери обвинител № 1.

Сотир Цацаров е категоричен, че текстовете за т.н. 48-часов таен арест, трябва да важат само за тежки престъпления като тероризъм и организирана престъпност. Според него не може да се ограничи уведомяването на най-близките от семейния кръг и на адвокатите на задържания.

Ако ветотото на президента послужи за прецезиране на разпоредбата, тя ще работи. Ако на това вето се реагира на инат - вето - гласуване - преодоляване, пак казвам - не браня нито президент, нито парламент, аз разсъждавам от правна гледна точка. Тогава нещата не биха били никак добри.

По повод предстоящия през следващата година избор на нов главен прокурор, Цацаров обясни, че нито може, нито ще посочва своя наследник на поста и предрече гореща надпревара.

 

А за себе си каза, че няма амбиции да става председател на Върховния касационен съд и член на Конституционния съд.

2018 е годината на спецпрокуратурата, без да омаловажавам труда на останалите си колеги, каза още Цацаров.

Main Menu