Надлезът, на който загинаха 5 души, вече е опесъчен, фирмата отрича вина

23 Дек 2018 09:38

Надлезът на пазарджишкото село Звъничево, където вчера петима души загинаха при верижна катастрофа с 11 автомобила, днес вече е опесъчен. Местните хора дори коментират, че толкова пясък никога не е хвърлян на пътя, предаде bTV.

Именно това е една от основните версии - че пътят не е бил опесъчен. Още вчра от Пътната агенция обявиха, че почистващата фирма е закъсняла с няколко часа да обработи настилката, което на заледения участък и при гъстата мъгла се е оказало фатално.

Фирмата подизпълнител, която е трябвало да свърши това, е "Еко Хидро". Оттам обаче отричат да имат вина за инцидента. Те твърдят, че машините им са излезли да опесъчават навреме, съобщи Нова телевизия.

"Съоръжението се намира в населено място. Всеки шофьор трябва да е наясно, че ограничението е 50 км/ч при благоприятни климатични условия. Дали е имало заледявания ще кажат разследващите органи. Аз мога да кажа, че през последните 10 дни снеговалежи и валежи от дъжд не е имало в района. Настилката е била суха. Гъстата мъгла обаче е образувала кондензирана водна пара върху надлеза, което би могло да допринесе за заледяване", заяви директорът на "Пътно управление" Пазарджик Мая Шимбова.

 

Тя допълни, че по време на ицнидента фирмата е опесъчавала други райони.

 

Шимбова е категорична, че ако се докаже, че фирмата е виновна за инцидента, то тя ще бъде санкционирана.

Освен тези проблеми обаче, има и друг - надлезът обаче тъне и в мрак. Според човек от Звъничево, преди години са откраднати кабелите за осветлението и нови не са сложени.

"Живея тук. Всяка сутрин тръгвам за работа в 7:00 часа. Пътят беше заледен. Хвърчаха линейки, пожарни. Вече близо 8 години в този участък дори няма осветление. Снощи минаха и опесъчава. Досега не се е случвало вечер да чистят", разказа местната жителка - Елена Манева.

Карах автобус. Един от шофьорите, който участваше във верижната катастрофа ме задмина малко преди надлеза. И като се е качил на надлеза с по-висока скорост, автомобилът е поднесъл. И така няколко коли и автобус се удариха. Когато слязох от рейса, пътят беше като стъкло. Не можех да ходя", каза пък свидетелят на катастрофата Георги Кадийски.

АПИ апелира шофьорите да карат с повишено внимание и със скорост, съобразена с метеорологичната обстановка. Днес се очакват по-високи температури, но ще има валежи - също предпоставка за катастрофи.

Main Menu