Лекар отрече зелевата чорба и шкембето след препиване

24 Дек 2018 11:23

Зелевата чорба е народно средство срещу махмурлук, но е опасна за хората с високо кръвно, защото е много солена и кисела. Не бива да се приемат повече от 200 грама от нея. Срещу препиването по празниците най-добре да се приемат бульони и много вода.

Това съветва гастроентерологът доц. Миглена Георгиева, началник на Втора детска клиника в университетската болница "Св. Марина" във Варна, в интервю за БТА. Най-важното е да не се прекалява и напитките да не се смесват, подчерта лекарят. Тя предупреждава хората със стомашни проблеми да внимават с червеното вино. Шкембето дразни стомаха, за прочистване на организма след препиване по-добре действат леките супички. Доц. Георгиева отрече категорично принципът "клин клин избива", защото по думите й така се увеличават токсичните вещества в организма.

Родителите да не разрешават на тийнейджърите да пият повече от 10 грама твърд алкохол или 100 грама бира или вино, заяви гастроентерологът.

И още съвети за майките и бащите: децата да не преядат с шоколад, да ограничават сладкишите с оцветители, защото те водят до алергични реакции.

Никой не бива да преяжда, подчерта още доц. Миглена Георгиева

Main Menu