Политологът Д. Смилов: Серия от лобистки закони натрупаха напрежение в обществото

27 Дек 2018 14:29

България е имала предпоставка за добра политическа година заради председателството на Съвета на ЕС, но есенният политически сезон е бил наситен със скандали. Така обобщи изтичащата година политологът Даниел Смилов. По думите му има натрупано напрежение в обществото заради серия от лобистки закони, които са създали впечатление за договорености в коалицията.
„През последните 10 години , основните политики в държавата се определят от ГЕРБ в една скрита коалиция с ДПС – това са данъчните закони и политики, свързаните със съдебната реформа и КТБ. Тази скрита коалиция има нужда от камуфлаж. В предния мандат, част от Реформаторския блок изпълняваше тази роля, в този мандат са патриотите. За скрития партньор ДПС е по-изгодно, когато другите два са в по-слаба позиция – всяка криза в коалицията засилва неговите опции. Видяхме нагледно как ДПС калкулира дали да остави тази коалиция или да поеме курс към нови избори. Цялото това клатене на лодката изби в поредица от скандали”, коментира още Смилов пред bTV.

 

Социологът Кольо Колев се съгласи, че ДПС са партньор на всяка власт, но добави и че са опозиция, когато не са съгласни с нещо. „Те играят играта доста правилно, грамотно, но на тях не може да се разчита. Затова всеки, който тръгне да играе с тях трябва да внимава. Коалицията има 122 депутати, партията на г-н Доган има огромна власт и сила”, каза Колев.

 

Смилов заяви, че идеята на почетният председател на ДПС за програмен кабинет е вид натиск върху коалицията. „Аз прочетох думите на Доган като сваляне на пълната бойна готовност, защото не беше обявен курс към нови избори. Програмният кабинет е глътка въздух за правителството и заплаха какво може да се случи, ако интересите на движението не бъдат удовлетворени”, посочи политологът.

 

Министерските оставки след трагедията в Своге, където загинаха 20 души, са били закъснели и не са били свързани с конкретния инцидент, според социолога. Колев добави, че те са били опит за смяна на караула и отпускане на напрежението, но не са постигнали ефект.

 

„Общественото напрежение се трупаше през цялата година заради поредицата от скандали – частната охранителна дейност, опитът за убиване на малките бензиностанции, картелът на превозвачите, Законът Домусчиев, Законът за вторичното разграбване на КТБ, Търговския регистър, майките бяха капака. Всичко завърши със скандал, който граничи с национално предателство – изборът на F-16. Един нарисуван самолет, който не отговаря на процедурата за държавна поръчка”, посочи Колев.

 

Политологът заяви, че през първата половина на годината Обединени патриоти са били приглушени заради европредседателството и са започнали да губят рейтинг.

„През втората половина имахме избухване от тяхна страна – много медийно време, това е позициониране от тяхна страна за следващите избори. Те търсят ниши, защото виждат, че като малък партньор на ГЕРБ, доверието в тях ерозира”, каза Смилов.

 

Кольо Колев беше категоричен, че управляващата коалиция не е стабилна, защото тлее обществено напрежение породено от ниският стандарт на живот и постоянно увеличаващите се данъци и такси.

 

„Бъркат ни в джоба, взимат ни все повече, непрекъснато бият тупаните колко сме добре, а проблемът с бедността става все по-голям. Близо 30% от хората не могат да си купят лекарствата, които лекарят им е предписал, 47% купуват само евтини храни. Представете си как им звучи на тези хора, когато правителството се хвали”, каза социологът.

Main Menu