Протест пред КЕВР срещу новите цени на водата

28 Дек 2018 18:48

Граждани излязоха на поредния си протест пред сградата на Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) срещу заложеното увеличение на цената на водата от януари, предаде агенция БГНЕС.

Малка група протестиращи се събра пред входа на КЕВР с намерение да попречи на членовете на регулатора да влязат на днешното закрито заседание за окончателното приемане на цените на ВиК услугите за 2019 г.

Въпреки недоволството КЕВР реши водата да поскъпне в 27 населени места, а най-много ще плащат гражданите на Варна, Добрич, Шумен и Враца, където цената за кубик ще надскочи 3 лв. Поскъпване се очаква още и в столицата. Единственото място, където се предвижда поевтиняване на услугата е Кърджали, но то ще бъде минимално и в размер на около 1,5%.

„Надявам се да чуят нашите искания. В тази държава съм забелязал, че ако не се вдигне вой, никой не обръща внимание. Всяка едно покачване на цените на ресурсите повлича като лавина цените на всички стоки. Обикновеният гражданин е притиснат като в менгеме и няма къде да бяга“, споделя 71-годишният Красимир Симеонов, един от участниците в протеста.

Протест съпътстваше и общественото обсъждане на цената на водата, провело се на 17 декември.

Освен за отпадане на увеличението, тогава протестиращите настояха и за изготвяне на цялостен анализ на ВиК сектора. Те бяха подкрепени от омбудсмана Мая Манолова, според която повишаването на цената е недопустимо заради „ниските доходи“ и „социалната непоносимост“.

Освен цената на водата, на днешното си заседание КЕВР обсъжда и цените на природния газ за първото тримесечие на следващата година. Очаквано

Комисията одобри цена на природния газ за първото тримесечие е в размер на 44,80 лв./MWh (без акциз и ДДС). Тя е с 3,51 % по-висока от цената за ІV-то тримесечие на 2018 г.

Независимо от повишението с 3,51%, реалното увеличение за битовите и за стопанските клиенти, ползващи природен газ, ще бъде под 2%, тъй като цените за достъп, пренос, разпределение и снабдяване, не се променят.

Промяната на цената на природния газ няма да се отрази на цените на топлинната енергия. Без промяна остават и цените на електрическата енергия за битовите и небитовите потребители на регулиран пазар, уверяват от регулатора.

 

Main Menu