На Богоявление: Хиляди българи се хвърлиха в ледените води за кръста

06 Ян 2019 14:41

На Богоявление в стотици градове в България хиляди български мъже, а даже и жени, се хвърлят в студените води на реки и язовири, за да извадят свещенния кръст. Смята се, че който го извади ще бъде здрав през цялата година

Кой и къде извади кръста

Вячеслав Борисов извади кръста за трети път от водите на Софийското езеро в жк. "Дружба". Мъжът е от София и участва за осма поредна година в изваждането на кръста на тържествения водосвет. Той пожела здраве и благополучие за всички и каза, че не е имал предварителна подготовка в плуването в студена вода. В тазгодишният ритуал по изваждането на Светия кръст от водите на езерото в жк. "Дружба" са участвали 51 мъже, като най-възрастният от тях е на 77 години, а най-младият на 18

За втора поредна година 23-годишният спортист Илиан Томанов хвана пръв и извади богоявленския кръст от р. Благоевградска Бистрица. В мразовития днешен Йордановден той спечели благородната битка в конкуренцията на около 70 млади мъже, които влязоха в ледената вода да спасяват светинята, предаде БТА.



Кръста хвърли от брега на реката след неговото освещаване архимандрит Епифаний - игумен на Роженската света обител. Той отслужи преди това заедно с благоевградски свещеници празничната света литургия и Велик водосвет за Богоявление /Йордановден/ в катедралния храм "Въведение Богородично". От там богоявленският дървен кръст бе изнесен с литийно шествие.

В днешния празничен за православната ни вяра ден в кръщелнята на централния благоевградски храм се извършва и светият ритуал за кръщаването във християнската вяра на шест благоеврадски деца. Това съобщи от канцеларията на черквата.

 

23-годишния лейтенант в Алпийския полк в Смолян Димитър Панайотов извади богоявленския кръст кръст от заледените води на река Черна в Смолян.

 

"Пожелавам здраве на всички българи, нека бъдат щастливи ", каза младия мъж.

Той е роден в Ямбол. Димитър се пребори с десет души пред погледите на десетки смолянчани.



Богоявленският ритуал води Негово високопреподобие архимандрит Висарион, който преди това освети бойните знамена на 101-ви алпийски полк и отслужи Света литургия в църквата "Св.Висарион Смоленски" за Богоявление.

 

Любослав Ганев, на 19 години, от Кюстендил улови Богоявленския кръст във водите на река Банщица в Кюстендил. Той пожела годината да бъде много успешна година за всички кюстендилци и всички да са живи, и здрави.

Любослав разказа, че се занимава със спорт, след като през миналата година е завършил спортното училище в Кюстендил, с профил джудо. Той допълни, че за трети път участва в съревнованието по изваждане Богоявленския кръст и за първи път успява през тази година.

В състезанието днес се включиха над 20 младежи. В ритуала по традиция участват само православни християни.

По повод Богоявление днес се състоя и традиционното литийно шествие от катедралния храм "Свето Успение Богородично" до Железния мост над река Банщица, където по-късно беше отслужен водосвета и се състоя ритуалът по изваждането на Богоявленския кръст.

Общо 2 586 жители на община Кюстендил празнуват днес на Богоявление имен ден, казаха от общинската администрация. Най- много от тях - 728 носят името Йордан, 449 - Йорданка и 442 Борислав.

Студентът по геология Самуил Йошков /23г./ извади кръста на Богоявление в Монтана. Той стигна пръв до него от 17 смелчаци, хвърлили се в ледените води на езерото "Монтанезиум" в центъра на областния град. Самуил успява да извади кръста в Монтана за трети път през последните пет години. Той тренира плуване и скално катерене.



Празнична литургия за Богоявление в храма "Св.Св. Кирил и Методи" в Монтана отслужи протисингелът на видинската митрополия архимандрит Антим. Той поведе шествие по улиците на града до езерото и хвърли кръста във водите му. Общината в Монтана нае специалисти, които да разбият леда в замръзналото езеро и така да осигурят коридор за влизане във водата. Кметът Златко Живков даде награда от 120 лева на Самуил Йошков и по 20 лева на останалите младежи, хвърлили се във водата в мразовития ден.

21-годишният Йордан Господинов спаси кръста в Бургас на имения си ден. Младото момче участва за 3-та година в ритуала като 2 пъти е стигал пръв до светинята.



"Това е моят ден. Пожелавам си здраве и късмет. Благодарен съм на клуб "Бриз", където тренирам плуване", каза Данчо, след като излезе от леденото море.

39 бяха смелчаците, които скочиха във водата на Йордановден в Бургас, сред тях и двама представители на посолството на САЩ в България.

Капитан втори ранг Кори Джейкъбс - военноморско аташе на САЩ в България и капитан трети ранг Остин Гълит - помощник военноморско аташе се смесиха с местните мъже и когато сливенският митрополит Йоаникий хвърли кръста в морето, скочиха заедно с тях.

След приключване на церемонията спасителят на кръста получи благословия от сливенския митрополит, както и всички останали участници в ритуала. За тяхната сигурност бяха ангажирани леководолази и 2 спасителна кораба на Морска администрация.

23-годишният Пламен Атанасов извади кръста от ледените води на Дунав в Русе. Общо 16 смелчаци се хвърлиха след Разпятието, пуснато в реката от Русенския митрополит Наум.



Първи до него доплува младият русенец, който е студент по педагогика в Пловдив. Пламен успя да извади кръста от Дунав при третия си опит, след двата неуспешни през 2014 и 2015 г. "Емоцията, светлият празник Богоявление ме водят да скачам в реката за кръста", каза щастливият победител.

Той си пожела много здраве през новата година, за себе си и цялото си семейство. По традиция на Йордановден, Русенската Митрополия и Община Русе организираха Богоявленски водосвет. В 11:00 ч. от Катедралния храм "Света Троица" тръгна литийното шествие, а церемонията по хвърляне на кръста започна в 11:30 ч. на Понтона под хотел "Рига".

Усещането е невероятно, каза 31-годишният Стефьон Гадьов от Свиленград, който надбори 86-има смелчаци и хвана кръста в ледените води на река Марица в Пловдив. Той пожела здраве на себе си, на семейството си и на целия български народ. "Два пъти съм скачал в Свиленград на Богоявление, но улових Разпятието в Пловдив", допълни Стефан. Работел в производствено предприятие в града на тепетата и е един от хилядите нови пловдивчани, които се заселиха за по-добър живот във втория по големина град. Не е семеен.

С уиски и вино загряваха кандидатите край брега на Марица, докато владиката Николай отслужваше богоявленския ритуал. При бръснещ вятър и силно течение на реката те пиеха и пееха. Мостът на панаира беше отрупан с народ, както и южния бряг.

Близо 80 човека тази година се престрашиха да скочат за кръста на празника Богоявление от Първа буна във Варна. Температурата на въздуха беше -2, а на водата около 5 градуса. Най-бърз се оказа 18 годишният Александър Матев от Варна. Той за първи път хваща кръста и беше много развълнуван. Негово Високо Преосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Йоан и кметът на Варна Иван Портних го поздравиха и наградиха с подаръци.

Main Menu