Локхийд Мартин: България ще има модерен изтребител

10 Ян 2019 08:10

 

Ф-16 е най-модерният в конкурса на България за нов изтребител и има доказани бойни способности от над 40 години, заяви днес пред БНР Джим Робинсън от „Локхийд Мартин“ – американската компания, производител на самолетите.

„За нас е много важна офертата в България и сме положително настроени към сключването на договор и офертата“, каза той в предаването „Нещо повече“ на програма „Хоризонт“ в деня, когато българското правителство реши да поиска от парламента мандат за водене на преговори за придобиване на американски изтребители.

България е предвидила 1,8 млрд. лв. за 8 изтребителя, като първите два трябва да бъдат доставени до 2 години след сключването на договора.

„Подробности за програмата и цената ще се уточнят в преговорите между българското правителство и това на САЩ. „Локхийд Мартин“ е готова да работи с правителството на САЩ, за да отговорим на изискванията на българските ВВС“, каза Робинсън. Той мениджър в US компанията за международното бизнес развитие на Ф-16 блок 70, какъвто се предлага на България.

 


Робинсън отхвърли твърдения на критици, че Ф-16 блок 70 е толкова модерен, защото съществува само като проект на хартия.

„Те не са прави. Обновената версия на Ф-16, наричана Ви (F-16V) в момента лети в Азия, а много от нашите клиенти, които използват Ф-16, използват и Ви. Той има радар, компютри за мисии и модерна пилотска кабина, като Ф-16 блок 70 за България. От производствената линия за Ф-16 са излезли хиляди изтребители, а сега тя е преместена в много модерна база в Южна Каролина и ние ще започнем производството на тези самолети през 2019 г.“, каза той.

Робинсън отказа да коментира възможности за намаляване на цената, но посочи, че „тази оферта е цялостен пакет“.

„Това включва не само самите изтребители, а и военно оборудване, оръжия „въздух-въздух“ и „въздух-земя“, системи за насочване, помощно оборудване, обучение на пилоти, на хора от поддръжката. Когато пристигна Ф-16 в България, българските ВВС ще бъдат готови да управляват Ф-16 веднага“, обясни мениджърът.

Според него правителствата трябва да обсъдят варианти за изключване на нещо от пакета, ако той излиза извън цената.

„Ф-16 са най-добрата възможност от гледна точка на комбинацията бойни възможности и цена и са с най-ниска цена за България за целия жизнен цикъл на тези изтребители. Той е 50% по-дълъг от жизнения цикъл на някои наши конкуренти. Те ще се поддържат тук в България с ниски разходи“, посочи Робинсън.

Той допусна, че в бъдеще, ако се наложи, може да бъде модернизиран и удължен ресурсът на Ф-16 от 12 000 летателни часа с нови технологии, които са използвани в най-новия самолет на „Локхийд Мартин“ Ф-35 и стелт-изтребителя Ф-22.

На въпрос за офсетната програма Робинсън каза, че „Локхийд Мартин“ е поела ангажимент да участва в производство в България с българския военно-промишлен комплекс. „Имаме доказана история по света с такива ангажименти. Веднага ще започнем да търсим възможности за участие, ако договорът бъде одобрен“.

Той посочи, че това би довело до откриване на нови работни места в България, но бе предпазлив за детайлите, тъй като възможностите се проучват.

Main Menu