ЕП отхвърли искания от България компромисен вариант за пакета „Мобилност”/снимки/

10 Ян 2019 13:28

 

Комисията по транспорт в ЕП отхвърли поискания от България компромисен вариант за пакета „Мобилност”. Това стана ясно, докато българските превозвачи протестират на площад „Люксембург“ в Брюксел, съобщи БГНЕС.

С гласуваните промени евродепутатите приеха новите правила за транспортния сектор.

Българските превозвачи настояваха за отхвърляне на пакета „Макрон“. На площада превозвачите ни са подкрепени от Румъния, Полша, Словения, Унгария, Хърватия. Близо до протеста са разположени 10 тежкотоварни автомобила, толкова бяха разрешени от белгийските власти.

Международните автомобилни превозвачи от България, Литва, Полша, Румъния, Словения, Унгария, Хърватия и други страничленки на ЕС са изключително обезпокоени от съгласуваните усилия на някои държави-членки с взимащите решения в ЕС да защитят националните си пазари, като по този начин увреждат основните стълбове на Европейския съюз – свободното движение на хора, стоки и предоставяне на услуги. Това се казва в съвместна декларация на представители на превозвачите от
България, Литва, Полша, Румъния, Словения, Унгария и Хърватия.

 

Представяйки Пакета за мобилност Комисията декларира, че неговата основна цел е фундаментална модернизация на европейския транспорт, която да помогне на сектора да остане конкурентоспособен в социално справедлив преход към чиста енергия и дигитализация.

Main Menu