Печат на тази страница

Почитаме днес паметта на св. мъченица Татяна. Имен ден празнуват Татяна и Таня

12 Ян 2019 09:10

 

Днес православната църква почита паметта на светицата Татяна и всички, носещи името Таня и Татяна, празнуват своя имен ден.

Света мъченица Татяна Римска е една от малкото светии, които са почитани и в Католическата, и в Православната църква.

Тя произхождала от богат и знатен римски род. Баща й е бил дългогодишен префект на Рим и цялото семейство приело, дълго преди да се роди тя, християнството. Татяна била добра, богобоязлива и смирена девойка, която се обрекла на целомъдрие и праведен живот. Тя била обявена за дякониса. Това бил човек, който служел на ближните, по свое вътрешно задължение. Затова можем да кажем, че Татяна е обединявала Словото Божие с конкретните действия на всеки християнин, който го следва.

След смъртта на Хелогабал( 203 – 212 ), изключително свиреп към християните римски император, на трона застанал братовчед му Александър Север ( 205- 238 ). Той бил безразличен към религиите и имал различни идоли в дома си, между които дори и християнски. Гоненията спрели и се възцарило спокойствие в Рим.

Един ден обаче Александър привикал Татяна да принесе жертва пред идола на Аполон. Тя категорично отказала, но не само това – заради горещата й молитва статуята в залата се срутила.

Това разгневило императора и я затворил. След всяко зверско мъчение, на което я подложил, тя се явявала невредима на следващия ден. Това още повече го ожесточавало и накрая я хвърлил на лъвовете, които се смирили и не я докоснали.

Накрая, безпомощен пред силата на вярата й, той я обезглавил, нея и баща й.

Св. мъченица Татяна е много почитана в Русия, а самото име се счита точно за руско. С указ на Императрица Елисавета Петровна през 1755 г. датата 12 януари, Татянин ден, е обявен за Ден на Московския университет, а малко по- късно в Русия се счита за ден на всички студенти. Всяка година руският патриарх отслужва в нейна почест литургия в храма на най- реномираното учебно заведение в Русия, който носи и нейното име.

Трудно е да се обясни защо именно тя е патрон на студентите. Може би заради праведния си живот на млад човек, към който именно буйната младеж трябва да се стреми, но е факт, че традицията е много силна и до днес.

Main Menu