Цветанов: Има проблем с ромите

14 Ян 2019 11:02

Проблем има и не трябва да го замитаме под килима. Проблемът трябва да бъде решаван със системен подход. Успяхме да върнем над 22 хил. деца в образователната система за една година. Това е начинът тези хора да намерят своята професионална реализация, а не да се стига до там, че да извършват престъпления. Това каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов пред Нова телевизия.

30 г. има политика, която не води до реална интеграция на ромите. Това, което е заложено в сегашната управленска програма има възможност да направи нещо това е образованието. Подобни инциденти и подобно напрежение, което ескалира, води до невъзможност за изпълнение на тази програма. Срещнах се с наши представители на ГЕРБ и с кмета в Марица обсъждахме, че около 80% от децата в училищата са роми. След този инцидент около 20 до 30 деца не са се появили на училище, разказа Цветанов.

Единственото, което искам да помоля е политическите партии, които се изказват, да не обвиняват една политическа партия, призова шефът на депутатите от ГЕРБ.

Спомням си 2016 г., когато бяха президентските избори. Спомняте ли си едно село, където имаше мигранти? Прибра ги кметът на една община, няма да я споменавам. Двама от тях сега работят и имат уникално семейство. Работят в цех за преработване на дърва и трябва да ви кажа, че по никакъв начин не се чувстват по-различни, припомни той.

По-рано в студиото на Нова шефът на организация "Възраждане" Ачо Йорданов каза, че ако вицепремиерът Красимир Каракачанов не подаде оставка, ще излязат над 100 хил. роми да протестират пред Министерския съвет. Исканата оставка е заради острите думи на Каракачанов срещу циганите. Йорданов показа и снимка от преди година, на която Каракачанов се е снимал с група роми. Това ли са наглите цигани, попита той.

Цветанов коментира изказването му така: Това не решава проблема. Аз бих ги посъветвал да извадят добрите примери за роми, които са станали учители и лекари, а не да се противопоставяме и да създаваме хаос в държавата.

Main Menu