След срещата с Таяни: Министър Желязков с ключова информация от Страсбург за всички превозвачи

14 Ян 2019 19:18

Има три варианта за гласуването на пакета Макрон, срещу който се обявиха превозвачи, и правителството ги подкрепи, това заяви транспортният министър Росен Желязков в Страсбург след среща с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни. В четвъртък превозвачите излязоха на протест в Брюксел, докато транспортната комисия решаваше за пакета "Мобилност". Според превозвачите ако се гласува, това ще доведе до фалити.

Първият вариант е да се внесе само приетото предложение - едно от трите. Вторият е да се внесе целият пакет. Третият е да се внесе в новия европарламент. На 31 януари докладът може да се гледа по същество в Брюксел. Дали това ще стане обаче ще стане ясно на председателски съвет, който ще е или този или следващият четвъртък. В същото време на 21 януари се събират координаторите, които не успяха да постигнат съгласие, обясни Желязков. Всичко в този пакет е противоречие смята той. За него има само един добър вариант - отлагането. Ако обаче се внесе целият пакет това ще раздели Европа на страни, които считат, че са на втора скорост, и ще даде много лош сигнал.

Желязков е изтъкнал пред Таяни, че това ще засили и националистическите настроения. Това ще повлияе на превозвачите и на 30 % от избирателите в Европейския съюз, допълни той. Желязков благодари на Сергей Станишев за организацията на една от срещите му в Страсбург, и за писмото на Корнелия Нинова до Удо Булман, председател на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент, за подкрепа за отлагане на дебатите. Това показва, че вървим в една посока, каза той./blitz.bg

 

Main Menu