Автобусните превозвачи готвят стачка

16 Ян 2019 17:37

Автобусните превозвачи подготвят стачка, която може да започне на 18 февруари и да продължи до 20 февруари, а и по-дълго. Тогава няма да возят пътници. Това се закани председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова на пресконферция в БТА.

Исканията на автобусните превозвачи са за яснота по тол системата и при възлагането на обществените поръчки. Те искат и да бъде криминализиран нерегламентираният превоз, от който държавата годишно губи по 300 млн. лева.

 

Законът за автомобилните превози има нужда от промяна. Ако видим, че държавата има воля да се пребори (с нелегалния превоз - б-р), този протест няма да се случи. Ако в тези 30 дни не постъпят исканите промени в Закона, ще протестираме, заявиха превозвачите. Според тях поставените срокове са разумни.

10 г. няма кой да направи методика за автогарите в транспортното министерство. Превозвачите са сигурни, че рано или късно няма да има кой да обслужва тези линии, тъй като те ще фалират. Ако сега не се преборят за исканията си, ще бъдат принудени да спрат по естествен път. В момента са в състояние да не могат да си покрият кредитите.
Нас не ни назначават политици, нас ни избира пътникът, заяви представител на автомобилните превозвачи.

 

Запитани ще има ли увеличение на цената на билетите, превозвачите отговориха, че не става въпрос за увеличение на цените, а за спасение на бранша. Имаме по-сериозни проблеми от цената на билета.

Според Милтенова, ако продължат практики като дъмпинга в Търговище, където пътниците за линията до гробищата плащат по 1 стотинка, от асоциацията ще преустановят превозите, защото нито в Перник, нито и в Бургас хората са по-богати от тези в Търговище.

Main Menu