ДПС настоява да падне уседналостта за избори

17 Ян 2019 09:30

ДПС винаги е настоявало всички български граждани да имат право да упражнят вота си, както той им е даден от Конституцията. Това е неизменна позиция, отсече в студиото на Нова телевизия депутатът Йордан Цонев и потвърди, че Движението ще иска отпадане на изискването за уседналост за местните избори.

Тук не става въпрос за автобуси, обясни Йордан Цонев и се обоснове, че тази уседналост пречи на хора, граждани на България, които имат имоти, къщи, плащат данъци, имат роднини в тези градове да дадат своя глас за този, който искат да управлява. А тези, които са в Канада, САЩ, Испания или тези, които са само по шест месеца в чужбина, попита Цонев.

Депутатът потвърди, че ДПС ще настояват уседналостта да отпадне, въпреки "че знаем, че ще сме сами в зала" и допълни, че мотивът им е да не се нарушава Конституцията и да не се отнемат конституционни права на гражданите, както е в целия Европейски съюз.

Също така ДПС ще настояват да отпадне забраната да се води агитация на чужд език, "заради правото да агитираш и заради правото да агитираш на майчин език". Цонев попита сега какво ще се прави, когато Макс Вебер дойде да агитира, нима той ще говори на български? Според депутата от ДПС и те винаги са осигурявали преводач на пропагандните си събития.

По темата за напрежението във Войводиново и събарянето на незаконните постройки в селото посред зима, Йордан Цонев заяви, че въпреки незаконността "това е нечовешко". Основният въпрос, който ДПС подвига е защо институциите в България мълчат и не реагират на вълната на омраза, която се надига и отгоре на всичкото се води от представител на властта. Цонев визира вицепремиера и военен министър Красимир Каракачанов и думите му във Войводиново, че циганите са станали прекалено нагли. ДПС настоява за реакция на главния прокурор за това има ли наказателни състави за репликите на Каракачанов, на премиера, който има опция на се разграничи, и на президента, който три години вече не реагира на подклаждането на етническа омраза. Цонев предупреди, че етническата карта е опасна за регион като Балканите.

Йордан Цонев заяви, че ДПС настоява за наказание на двамата братя, пребили командос заради забележка на пътя, но се противопоставя на вменяването на колективна вина. "Има криминално деяние и не може да се насажда колективна етническа вина. Не може да се говори така - ако държавници говорят така, ние имаме проблем. Ние чакаме институциите да кажат защо това е опасно. Гори етническата карта на Балканите. Това е опасното", посочи Цонев и допълни, че престъпността е индивидуален акт.

Йордан Цонев попита къде е отговорността на обществото да приобщи циганската общност. "Сега ли станаха незаконни тези постройки", попита депутатът и настоя за това, че е нужна всеобхватна политика за тези няколкостотин хиляди граждани.

Цонев посочи, че специално във Войводинов гласовете на последните избори не са отишли при ДПС, които са получили 6 гласа срещу 160 гласа за т.нар. патриотична подкрепа и над 200 гласа за ГЕРБ.

Main Menu