Гешев: "Дунарит” да бъде продаден и да се плати на вложителите в КТБ

18 Ян 2019 20:05

"Военният завод "Дунарит" е актив на Корпоративна търговска банка (КТБ) и НАП и КПКОНПИ би трябвало да имат интерес да го придобият, а вложителите на фалиралата банка е логично да искат той да се продаде и да си получат парите", това заяви зам.-главният прокурор Иван Гешев пред журналисти.

По-рано днес собственикът на оръжейното предприятие "Емко" Емилиян Гебрев, който се опита да придобие "Дунарит" след фалита на КТБ, се оплака от натиск от страна на държавата, след като беше прецизирано обвинението му в пране на пари. Бизнесменът отрича да е опитал да купи завода с пари от КТБ с помощта на банкера Цветан Василев.

"Завод "Дунарит" е придобит със средства от КТБ по начина, по който са придобити всички предприятия от организираната престъпна група, за която е внесен обвинителен акт в Специализирания наказателен съд, с ръководител подсъдимият Цветан Василев. Придобито е преди инкриминирания период, т.е. той е купен с пари от КТБ", обясни на свой ред Гешев.

Той изрази своето "лично мнение, което не е като прокурор":

"Морално е ("Дунарит"-б.р.) да е част от активите на КТБ, с които синдиците, ако успеят да продадат тези активи, би трябвало да се плати на тези хора, на които не им бяха платени парите, т.нар негарантирани вложители - с техните пари е купен този завод".

Зам.-главният прокурор отбеляза, че върху акциите на завода има наложени запори от КТБ, КПКОНПИ и НАП.

 

"Определен кръг лица, освен тези държавни структури, полагат усилия да не се случи това нещо и този завод да не отиде или при вложителите от КТБ, или при държавата", каза още Иван Гешев.

По думите му за тази цел са били използвани "адвокатски трикове" и "определени престъпления".

Main Menu