Ромка окървави лекарка, която се опитала да помогне на бебето ѝ

22 Ян 2019 11:07

Поредно нагло нападение над работещ в сферата на здравеопазването се случи в Горна Оряховица. В нощта срещу понеделник жена от ромски произход удари в лицето медицинската фелдшерка от Центъра за спешна помощ в железничарския град Наталия Армянова, съобщава borbabg.com.

Пострадалата е с разбита горна устна, хематом на венеца и психологическа травма, която дълго време няма да зарасне. Медицинската фелдшерка вече е подала жалба срещу агресивната жена, но не вярва на справедливо наказание. Неприятният случай станал, след като ромката потърсила медицинска помощ на телефон 112 за 5-месечното си бебе. Линейка отишла на адреса и след като екипът установил, че детето е с много висока температура и има вероятност от усложнения, веднага го транспортирал до МБАЛ „Св. Иван Рилски“. Незабавно е било консултирано от педиатър, който заключил, че бебето се нуждае от по-специални грижи, тъй като е с вроден сърдечен порок. За целта трябвало да бъде закарано в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново.

Докато организирали транспортирането медицинската фелдшерка Наталия Армянова сложила температуропонижаваща свещичка на детето и започнала да приготвя необходимите медицински пособия и медикаменти, които биха били нужни при извозването на малчугана, в случай че се влоши. „Влязох в манипулационната да взема урбазон и апарат за обдишване по препоръка на педиатъра. Вратата на отделението обаче е с автоматично заключване и винаги се чува хлопане, когато се затвори. На излизане жената ме посрещна с крясъци. Викаше: „Защо ми удряш вратата под носа?“ и в същия момент, без да очаквам, ме удари в лицето“, разказа Наталия. Медицинската фелдшерката заяви, че с нищо не е провокирала агресивното поведение на майката и е правела всичко необходимо детето да бъде транспортирано успешно и възможно най-бързо до търновската болница. След удара устната на жената започнала да кърви, вдигнала високо кръвно и едва изкарала дежурството. Нейни колеги извикали полиция и след като униформените дошли, ромката скочила и срещу тях.

„Единият от полицаите се обади на централата си и поиска разрешение неговият колега да присъства по време на транспортирането на детето до Велико Търново. Толкова агресивна беше тази жена, че дори органите на реда не я респектираха“, допълни пострадалата. След нападението Наталия подала молба за напускане на работното си място, а в момента е в отпуска. „Не смятам, че сме учили, за да станем боксови круши. Съпругът ми заяви, че не може всеки път да живее в страх, дали ще се върна от поредното дежурство, в което сме ругани, обиждани и заплашвани“, коментира тя. Медицинската фелдшерка допълни, че в понеделник е ходила в полицията да даде още показания по случая и има извадено медицинско свидетелство. Не е оптимист по отношение на евентуалното наказание на агресорката, тъй като ромката е самотна майка и вероятно ще се размине с условна присъда, допълни тя.

 

Main Menu