БНТ сваля от ефир "Открито" на Валя Ахчиева?

23 Ян 2019 19:36

 

Предаването на Валя Ахчиева "Открито" слиза от екрана на БНТ след близо 20 години в ефира на националната телевизия. Това стана ясно от прессъобщение на държавната телевизия. Оттам търсят заместник на Ахчиева с нов формат, като подчертават, че ще държат на независими журналисти.

"Българската национална телевизия обявява вътрешен конкурс за ново предаване за разследваща журналистика. Решението е взето днес на Управителен съвет, след обсъждане с ръководството на Дирекция “Информация”. Предложения може да дава всеки един от журналистите, работещи в БНТ. Концепциите ще се приемат до 20 март 2019 г.", оповестиха от БНТ.

"Водена от обществената си мисия, БНТ постоянно работи по прилагането на високи професионални стандарти и стриктното спазване на законодателството, етичните норми и добрата журналистическа практика. Редакционната независимост продължава да бъде абсолютен приоритет на ръководството, а решението за вътрешния конкурс цели да надгради и осъвремени постиженията на най-добрия журналистически екип в България", категорични са от националната телевизия.

По време на конкурса, Българската национална телевизия ще организира и широка дискусия за разследващата журналистика с представители на Обществения съвет, СЕМ и съсловни организации. На нея ще се обсъдят новите тенденции, журналистическите предизвикателства, правната рамка и опита на европейските обществени телевизии в сферата на разследващата журналистика.

 

От БНТ пък заявиха пред OFFNews, че предаването на Валя Ахчиева не е било свалено, а само датата на излъчване е променена „заради силния обществен интерес и актуалността на темата за съдебната реформа“.

Main Menu