13 вили ще изникнат на брега на Арапя, 50 годишна гора по документи не е гора

25 Ян 2019 08:44

В строителна площадка е превърнат терен до къмпинг „Арапя”. Тежка строителна техника дълбае основи за комуникационна техника, на мястото на изсечени десетки 40-50 годишни борови дървета. Поставени са основите на масивни постройки.
Общо 13 вили ще бъдат изградени на брега край „Арапя”, съобщи кметът на Община Царево Георги Лапчев пред Нова телевизия и бТВ. Първото разрешително на инвеститора било издадено през 2007 г. Бивш общински съветник от партия ГЕРБ е инвеститорът на строежа.

 

Кметът на Царево обясни, че по документи всичко изглежда законно и съдът би приел само и единствено докментите. Като лесовъд и човек, обаче той коментира, че не смята, че там трябва да има строж и заради това е сезирал прокуратурата.

 

„Първоначално заложените параметри са огромни. Тук е трябвало да има огромен билдинг с площ 20 000 км.м. Сега обектът ще бъде четири пъти по-малък. Това е договорено след дълги разговори с инвеститора”, каза още Лапчев.

 

Той бе категоричен, че няма намерение да се обяснява и оправдава за това, че спазва закона, допускайки строителството на „Арапя”. И допълни, че вече е сезирал прокуратурата, за да извърши и тя проверка.

 

„Когато е спазено цялото законодателство в България и ЕС, да не издам разрешение, означава да превиша правата си”, коментира Лапчев. Той призова за скорошно приемане на общ устройствен план на общината. Към момента такъв липсвал заради жалби от природозащитници.

 

По разпореждане на премиера Бойко Борисов екип на Националната дирекция за строителен контрол ще направи проверка на всички нови строителни обекти по Южното Черноморие. С експертите ще има и представители на Службата по геодезия, картография и кадастър в Бургас.

Main Menu