Над 800 язовира се нуждаят от текущ ремонт

28 Ян 2019 11:51

Над 400 язовира имат нужда от незабавен ремонт, а над 800 от текущ." Това заяви пред bTV председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) Кирил Войнов.

По думите му няма критични точки в Благоевград, Смолян, Кърджали, Хасково, Пловдив, Стара Загора, Сливен и Ямбол, където имаше обилни валежи от дъжд и сняг.

Той обясни, че започва топене на снеговете и повишаване нивото на скатните води, а така започват да се вдигат нивата на язовирите.

Войнов е категоричен, че всичко е под контрол, защото в язовирите се поддържа свободен обем за такива случай, за да могат да поемат допълнително количество вода.

Шефът на ДАМТН заяви, че не са очаквали такава обстановка, тъй като тя била по-характерна за март месец. Въпреки това той посочи, че получават непрекъснато информация за прогнозата от НИМХ.

Той поясни, че в Златоград язовирът прелива, но нмя опасност за населението.

"Метър под преливния ръб е язовир Пловдивци, там има замръзване на водното ниво, което създава допълнителна опасност, но хората и там не са застрашени", допълни още Кирил Войнов.

За инцидента във водоема на село Марково от миналата седмица Кирил Войнов обясни, че само преди година там е проведено обучение за безопасност. Според него отговорност носят и родителите, но трябва да се помисли за подготовката на населението за действие при кризисни ситуации.

Main Menu